Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Τουσκ: Δύσκολη η επικύρωση συμφωνίας ΕΕ-Mercosur όταν ο Αμαζόνιος φλέγεται

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διεμήνυσε το Σάββατο ότι οι Ευρωπαίοι θα δυσκολευτούν να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, αν ο Αμαζόνιος συνεχίζει να φλέγεται.
“Ασφαλώς υποστηρίζουμε τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur, αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη κυβέρνηση θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της Γης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Οι δασικές πυρκαγιές που επεκτείνονται σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή του Αμαζονίου θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη σύνοδο κορυφής των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις για τη διάσωση του “πνεύμονα του πλανήτη”.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Παρασκευή, τον ομόλογό του της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου ότι “ψεύδεται” για τις δεσμεύσεις του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Γαλλία αντιτίθεται στην επίμαχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Mercosur.
Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου έπειτα από διαπραγματεύσεις 20 ετών, δέχεται σφοδρές επικρίσεις κυρίως από τον αγροτικό και από τους οικολόγους.
Η Γαλλία είχε θέσει ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας, το σεβασμό από τη Βραζιλία ορισμένων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που είχαν συζητηθεί επακριβώς κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας της G20, της Ομάδας των 20 βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, της οποίας η Βραζιλία είναι μέλος.
Kατά της επικύρωσης της συμφωνίας τάσσεται και η Ιρλανδία. ‘’Δεν υπάρχει περίπτωση η Ιρλανδίας να στηρίξει τη συμφωνία Ένωσης – Mercosur αν η Βραζιλία δεν τιμήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της’’ ξεκαθάρισε ο Λίο Βαράνκαρ.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης