Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη – “Εργαλεία υγιούς ανάπτυξης τα Venture Capital”

7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη - "Εργαλεία υγιούς ανάπτυξης τα Venture Capital"

Από προϊόντα νανοτεχνολογίας για την περιποίηση κατοικίδιων έως και σε καινοτόμα φάρμακα επενδύουν τα funds. Βασικό κριτήριο αποτελεί η καινοτομία. Κοινοτικοί πόροι από το ταμείο Equifund συνδέονται με ιδιωτικά κεφάλαια και παρέχουν χρηματοδοτήσεις σε start ups.

Για τον τρόπο που λειτουργούν τα οικοσυστήματα και οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, ενημέρωσαν επιχειρηματίες της Δυτικής Ελλάδας εκπρόσωποι τεσσάρων επενδυτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα venture capital, στην επιχειρηματική συνάντηση με τίτλο «InvestsmartbytheExperts», με την οποία ξεκίνησε το 7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που διοργανώνει στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019 η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.

Μικρές ομάδες των τριών ατόμων μπορούν να μεταβληθούν μέσα σε λίγους μήνες σε μεγάλες εταιρίες των τριάντα ατόμων, αρκεί η ιδέα τους να είναι καινοτόμα και το πρότζεκτ να έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει τη διεθνή αγορά. Τα κριτήρια των fund ποικίλουν, η κατεύθυνση που υπάρχει όμως είναι μία: Να βοηθηθεί το οικοσύστημα των start ups στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τα funds συνιστούν χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Είναι ουσιαστικά «μέτοχοι» που θα βγουν κερδισμένοι όταν η εταιρία αναπτυχθεί σε διεθνές επίπεδο και μεταπωληθεί.

Η Κατερίνα Πραματάρη Partner, Uni.Fund, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού παρατήρησε ότι στη χώρα μας υπάρχει ταλέντο και σημαντική εξέλιξη σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ανέφερε πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να αξιοποιηθεί το ταλέντο και η γνώση. «Βρισκόμαστε εδώ για α υποστηρίξουμε το οικοσύστημα της Πάτρας» τόνισε η κ. Πραματάρη.

Εκπροσωπώντας το Uni.fund ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «παράθυρο καινοτομίας» κι εξήγησε πως λειτουργεί, καθώς συνδυάζει δημόσια χρήματα με ιδιωτικά κεφάλαια για να δημιουργήσει τα fund και να παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων.

Αποσαφήνισε ότι τα fund επενδύουν σε πρότζεκτ με χαρακτηριστικά καινοτομίας και ενδείξεις ότι μπορούν να αναπτυχθούν (scale up) και να σταθούν σε διεθνές επίπεδο. Δεν περιορίζονται μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά συμβάλουν ώστε το πρότζεκτ να αναπτυχθεί στην αγορά, να ωριμάσει και να μεγαλώσει.

Το Uni.fund έχει προχωρήσει ως σήμερα σε 21 επενδύσεις που συνδέονται με την έρευνα των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, την πληροφορική και την καινοτομία που δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την τεχνολογία, αλλά μπορεί να αφορά κι ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο που βγαίνει στην αγορά.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα fund σε επένδυση είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εμπνευστών του προτζεκτ. Η χρηματοδότηση γίνεται σε φάσεις και προχωράει σταδιακά. «Καθώς θα αναπτύσσεσαι κερδίζεις εμπιστοσύνη περισσότερων επενδυτών» εξήγησε η κ. Πραματάρη.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η καινοτομία μπορεί να αναζητηθεί ακόμη και στα τοπικά προϊόντα, αρκεί να αναζητήσει και να εντοπίσει κανείς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την FoodOxys εταιρία που επιδιώκει να τεκμηριώσει ότι ορισμένα που ελληνικά τρόφιμα έχουν ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε σχέση με άλλα.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των startups, καθώς πιστεύουμε ότι η χώρα μας έχει πλεονεκτήματα στον χώρο της καινοτομίας, έχει το ταλέντο αλλά και μικρότερο κόστος, στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε o Παύλος Παυλάκης Associate VentureFriends, προσθέτοντας ότι η VentureFriends θέλει να εμπνεύσει startups να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στην χώρα μας.

Ξεκίνησε την τοποθέτησή του παρουσιάζοντας στοιχεία για τους VentureFriends, ένα οικοσύστημα που ίδρυσαν οι Απόστολος Αποστολάκης και Γιώργος Δημόπουλος, δημιουργώντας αρχικά το 2016 ένα fund 20εκατ. ευρώ και το 2018 ένα δεύτερο 50 εκατ. ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 επενδύσεις -μία εκ των οποίων και στην Πάτρα – σε διάφορους τομείς (υγείας, τουρισμού, τεχνολογίας, ΗR κ.α.).

«Υπάρχουν τα success stories-και τοπικά και γενικότερα στην Ελλάδα- που μπορούν να εμπνεύσουν και να δείξουν τους τρόπους και τις ευκαιρίες που είχαν για να κάνουν επιτυχημένη την εκάστοτε επένδυση» επεσήμανε.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασής του εξήγησε ότι η VentureFriends δίνει μεγάλη σημασία για την επιλογή του εκάστοτε project σε ορισμένα χαρακτηριστικά που αφορούν κυρίως την ομάδα που το υλοποιεί, το πρόβλημα που επιλύει, το μέγεθος της αγοράς που αφορά και το όφελος που προσφέρει, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον ανταγωνισμό.

Την πορεία του BIG PI που διαχειρίζεται 45 εκατ .ευρώ για επένδυσες σε τεχνολογία παρουσίασε ο Δημήτρης Ιακωβίδης, Investment Associate Big Pi Ventures. Όπως είπε επενδύσει από 500.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση, που μπορεί να φτάσει τα 3,5 εκατ ευρώ στην β’ φάση της ανάπτυξης. Μέχρι τέλος του κύκλου του έχει στόχο να επενδύσει σε 50 εταιρίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα παράγουν τεχνολογίες πατενταρισμένες, ώστε να είναι ισχυρές από εν δυνάμει ανταγωνιστές,

Το BIG PI επενδύει σε εταιρίες που η αποτίμησή τους θα ανέρχεται τουλάχιστον σε 50 εκατ. ευρώ αν μεταπωληθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα έχουν οι τεχνολογίες στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα ο χώρος του φαρμάκου, με σημαντικό όμως μειονέκτημα ότι η έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων απαιτεί τεράστια κεφάλαια επένδυσης έχει όμως σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία και ανέλυσε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, ώστε να βοηθηθούν συνεργασίες πανεπιστημίων και αγοράς και επεσήμανε ότι είναι σημαντική ευκαιρία «να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι υπάρχει χαμηλό κόστος για την ανάπτυξη προϊόντος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ».

Η Μυρτώ Παπαθάνου Co-founder and Managing Partner Metavallon VC παρουσίασε το οικοσύστημα «metavallon|μεταβάλλον», τα οποίο αποτελεί ένα fund 32 εκατ. ευρώ, που τους τελευταίους 20 μήνες έχει επενδύσει σε 18 επιχειρήσεις, στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Εξήγησε ότι στις μέρες μας «η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι μοναδική για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα, τον τομέα της ενέργειας, όπου υπάρχουν πολλές εταιρείες που το γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά και στον τομέα του hi-teck, που είναι ο πιο δύσκολος, αλλά είμαστε εδώ για να δώσουμε τις δυνατότητες να προχωρήσουν» τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η δουλειά των funds είναι να βοηθήσουν και να συνδέσουν τις startup εταιρείες που επενδύουν με το παγκόσμιο οικοσύστημα, βοηθώντας έτσι στην δικτύωσή τους. Κατέληξε μάλιστα ότι «υπάρχουν πλέον εξαιρετικές ευκαιρίες για δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και εκτός Αμερικής».

Την συζήτηση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δυναμικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας συντόνισε ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Mindset Consultant, Knowbox.Fund.

7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη - "Εργαλεία υγιούς ανάπτυξης τα Venture Capital"


Πηγή

Διαβάστε Επίσης