Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Νέα πυρά και απειλές από Ερντογάν και Τσαβούσογλου για το προσφυγικό

Presidential Press Service/Pool Photo via AP

Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει νέα μαζική εισροή προσφύγων από την Συρία, διαμήνυσε για ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας εκ νέου την βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την σύσταση ζώνης ασφαλείας στα σύνορα.
Στον απόηχο των απειλών ότι θα επιτρέψει την είσοδο εκατομμυρίων Σύρων στην Ευρώπη εάν δεν λάβει βοήθεια, ο κ. Ερντογάν επανέφερε το σχέδιό του για τοποθέτηση αιτούντων άσυλο στην ζώνη που θέλει να δημιουργήσει στην βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προβαίνουν μόνον σε «διακοσμητικές» παρεμβάσεις για την σύσταση ζώνης ασφαλείας, επαναλαμβάνοντας την απειλή για τουρκική στρατιωτική επέμβαση εάν δεν απομακρυνθούν επαρκώς οι κούρδοι αντάρτες που ελέγχουν την περιοχή.
Υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον έχει υπερβολικά στενές σχέσεις με τους κούρδους μαχητές και συνεπώς κωλυσιεργεί προς όφελός τους.
Η Άγκυρα θεωρεί τους Κούρδους τρομοκρατική προέκταση του PKK, ενώ οι ΗΠΑ συνεργάζονται εκτενώς μαζί τους καθώς τους θεωρούν πολύτιμο σύμμαχο στην μάχη κατά των τζιχαντιστικών καταλοίπων στην Συρία.
Έως τώρα οι κουρδικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί σε απόσταση έως 14 χιλιομέτρων από τα σύνορα και έχουν διαλύσει ορισμένες αμυντικές θέσεις, όπως ορύγματα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων.
Ωστόσο Τουρκία και ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το βάθος της ζώνης ασφαλείας ούτε για το πόσο θα χρειαστεί να υποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης