Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Πάτρα: Μπήκαν τα χρήματα στις τράπεζες και “εξαφανίστηκαν” – “Βουνό” οι υποχρεώσεις

Πάτρα: Μπήκαν τα χρήματα στις τράπεζες και "εξαφανίστηκαν" - "Βουνό" οι υποχρεώσεις

"Χαμός" έγινε από το πρωί της Παρασκευής στα ΑΤΜ και στα ταμεία των τραπεζών, με δεκάδες πολίτες να σχηματίζουν "ουρές" για μα σηκώσουν τα χρήματα από τις πληρωμές των συντάξεων και των επιδομάτων που μπήκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η χαρά της πληρωμής, κρίνοντας από τις τρέχουσες υποχρεώσεις που έχει να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό, κρατάει μόνο για λίγο αφού τα χρήματα, μέσα σε λίγες μέρες γίνονται καπνός και εξαφανίζονται, σαν μην ποτέ υπήρχαν.

Τα περισσότερα από αυτά πάνε στα απολύτως απαραίτητα είδη διατροφής για ένα σπίτι και στις υποχρεώσεις των λογαριασμών που ειδικά αυτή την περίοδο ορθώνονται σαν "βουνό" αφού εκτός των άλλων, σε αρκετές περιπτώσεις η προθεσμία των ευνοϊκών ρυθμίσεων λήγει και οι πολίτες καλούνται να δώσουν αυτά που έχουν.

Και ότι τους μείνει στο τέλος. Στην Πάτρα η κατάσταση στις τράπεζες από το πρωί της Παρασκευής μέχρι αργά το μεσημέρι ήταν αφόρητη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά ΑΤΜ από το μεσημέρι και μετά είχε σταματήσει η εξυπηρέτηση και δεν έβγαινε άλλο χρήμα.

Το σκηνικό αυτό δεν θα αλλάξει ούτε την Δευτέρα. Μέχρι τότε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ αλλά και να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αν δεν δοθεί παράταση. Αναλυτικότερα, οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα καθώς εκπνέει η προθεσμία πληρωμής είναι οι εξής:

– Πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη να είναι στο τέλος του μήνα και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το ποσό της κάθε δόσης, είναι περίπου 550 εκατ. και καλούνται να πληρώσουν οι περίπου 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

– Φόρος εισοδήματος. Η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Φόρο με το εκκαθαριστικό καλούνται να πληρώσουν κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από μισθώματα, μισθωτοί που έχουν περισσότερους από έναν εργοδότες ή ασκούν και ελευθέριο επάγγελμα καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

-Εκτός από τις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση έχουν το δικαίωμα να τις ρυθμίσουν με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η προθεσμία για τη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

– Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που πληρώνουν τις δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων. Για να διατηρήσει ένας οφειλέτης τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει είτε να ρυθμίζει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων είτε να εξοφλεί εμπρόθεσμα τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης