Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Πάτρα: Εκστρατεία για να κηρυχθεί το Α’ Νεκροταφείο διατηρητέο

Πάτρα: Εκστρατεία για να κηρυχθεί το Α' Νεκροταφείο διατηρητέο Πάτρα: Εκστρατεία για να κηρυχθεί το Α' Νεκροταφείο διατηρητέο Πάτρα: Εκστρατεία για να κηρυχθεί το Α' Νεκροταφείο διατηρητέο

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκστρατεία ξεκίνησε στην Πάτρα που στόχο έχει να αναδείξει μεταξύ άλλων το πολιτιστικό παρελθόν της και την κληρονομιά της.

Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε από μία γυναίκα την Γ. Καϊκά – Μαντανίκα που με αφορμή ένα βιβλίο που είχε γράψει το 2004 για το Α' Νεκροταφείο, μετά από έρευνα αρκετών ετών, ζητάει να μετατραπεί το συγκεκριμένο Κοιμητήριο της Πάτρας ως διατηρητέο.

Το βιβλίο ονομάζεται "Η αστική τάξη στη γειτονιά των αγγέλων" και όπως γράφει η ίδια η συγγραφέας σε σχετικό της άρθρο στις εφημερίδες του τοπικού Τύπου στο Νεκροταφείο υπάρχουν οι τάφοι των ελλήνων και ξένων αστών, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην κοινωνία της Πάτρας κατά το 19ο αιώνα.

Ωστόσο το ενδιαφέρον δεν εστιάζει μόνο στην άρχουσα τάξη για την συγγραφέα. "Δεν είναι, όμως, μόνο η άρχουσα τάξη της Πάτρας, που υπάρχει στο Νεκροταφείο και ακόμη μας «γνέφει» καταλαμβάνοντας τις θέσεις της κεντρικής αλέας των εμποροτραπεζιτών.

Σε αυτό το Νεκροταφείο, έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο μπορούμε να δούμε νοοτροπίες εποχής, μια και είναι ένα έντονα ταξικό Νεκροταφείο με τις κοινωνικές τάξεις να διαφοροποιούνται ως προς τη θέση του τάφου, τη μορφή, τα τετραγωνικά μέτρα και φυσικά την τιμή.

Στο Νεκροταφείο, εκτός από το τμήμα των Ορθοδόξων, υπάρχει και τμήμα Προτεσταντών, Καθολικών και Εβραίων και τέλος το τμήμα για το λαό, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει τάφο.

Η ποικιλία των τάφων είναι μεγάλη, ενώ υπάρχουν ταφικά κτίσματα υψηλής αισθητικής. Γενικά θα λέγαμε ότι σε αυτό το Νεκροταφείο έχουμε ακόμη και ταφικούς οίκους αυτών που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο, ούτως ώστε η Πάτρα να ζήσει την περίοδο ακμής της στα νεώτερα χρόνια και το πιο σπουδαίο να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας".

Ο φάκελος που ακόμα συζητιέται

Η ίδια είχε ξεκινήσει την προσπάθεια της αυτή το 2009 ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και μάλιστα τότε είχε στείλει και ένα φάκελο, προκειμένου να περάσει από το κεντρικό συμβούλιο το αίτημα της. Ακόμα όμως συζητιέται για να περάσει από ότι φαίνεται παρά το ενδιαφέρον που έδειξαν στελέχη της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων.

"Επειδή, λοιπόν, τα χρόνια παρέρχονται και φοβάμαι ότι θα καταστραφεί και ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και μετά θα «κλαίμε» γι' αυτό, είναι καιρός εμείς που θέλουμε να υπάρχει ό,τι έχει σχέση με την ιστορία της πόλης μας και να μην καταστραφεί, να ενδιαφερθούμε γι' αυτό.

Στην ουσία με τη διατήρηση του Νεκροταφείου, όπως έχει γίνει η πρόταση, σώζουμε τα ταφικά κτίσματα μιας ομάδας αστών που έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για την Πάτρα, αφού από το λιμάνι της γινόταν η εξαγωγή της σταφίδας για όλον τον κόσμο" καταλήγει στο άρθρο της.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης