Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Τα σχέδια της Coca Cola για επενδύσεις στον Κάμπο της Ηλείας που έμειναν στα χαρτιά (φωτο)

Τα σχέδια της Coca Cola για επενδύσεις στον Κάμπο της Ηλείας που έμειναν στα χαρτιά (φωτο)

Διαφορετική εικόνα θα είχε σήμερα ο Κάμπος και η Ηλεία γενικότερα αν είχαν προχωρήσει δύο μεγάλες επενδύσεις, το εκτροφείο αλόγων και το γήπεδο γκολφ που σχεδίαζαν αρχικά ο Ευαγόρας Λεβέντης, ένας εκ των ιδρυτών της «Coca-cola Τρία Έψιλον» και ο «Όμιλος Λεβέντη-Δαυίδ» στη συνέχεια.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο Νεοκλής Ευαγόρας Λεβέντης, έρχεται στην Ηλεία. Ο τόπος του αρέσει και ιδιαίτερα η περιοχή της βόρειας Ηλείας. Αναζητά για αγορά εκτάσεις και συμβολαιογράφος της περιοχής του συστήνει περιοχή κοντά στο Κοτύχι, στο Κουρτέσι.

Ο Ευαγόρας Λεβέντης, ανήσυχο επενδυτικό μυαλό, αγοράζει περίπου 500 στρέμματα, δίπλα στο Κοτύχι. Επίσης αγοράζει άλλα 1000 (χίλια) στρέμματα στην περιοχή κοντά στο Καπελέτο.

Η πρώτη απόπειρα: Εκτροφείο αλόγων

Συναντήσαμε έναν άνθρωπο που συνεργαζόταν στενά επί σειρά ετών με τον αείμνηστο Ευαγόρα Λεβέντη (απεβίωσε το 1992). Έναν άνθρωπο που εμπιστευόταν ο Κύπριος επενδυτής.

O κ. Ιωάννης Αναστόπουλος , από την Αμαλιάδα, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της εταιρείας «Ελληνικά Ιχθυοτροφεία Λεβέντη ΑΕ» μιλά αποκλειστικά στην «Πατρίς» για την επένδυση του «Ομίλου Λεβέντη-Δαυίδ» στον Κάμπο για τα σχέδια που είχε ο Λεβέντης Ευαγόρας και στη συνέχεια ο Όμιλος και απαντά στα ερωτήματα αν θα ξαναλειτουργήσει το ιχθυοτροφείο και τι θα γίνει με τα περίπου 1000 στρέμματα που διαθέτουν οι κληρονόμοι του Ευαγόρα Λεβέντη στον Κάμπο.

Αρχικά, λέει ο κ. Αναστόπουλος, ο Ευαγόρας σκέφτηκε να δημιουργήσει εκτροφείο αλόγων στην περιοχή και για τον λόγο αυτό ήρθαν στην Ηλεία γνώστες του θέματος από την Κύπρο.

Η περιοχή είναι ιδανική για μια τέτοια επένδυση που θα αφορούσε μια φάρμα όπου θα μεγάλωναν διάφορες ράτσες αλόγων αλλά πρωταγωνιστική θέση θα είχε το άλογο Ανδραβίδας. «Δυστυχώς για λόγους που δεν γνωρίζω το σχέδιο ναυάγησε» λέει ο κ. Αναστόπουλος. Δεν αποκλείεται να επηρέασε το σχέδιο της επένδυσης η Συνθήκη Ραμσάρ η οποία από τον Δεκέμβριο του 1974 προστατεύει τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου.

Τα σχέδια της Coca Cola για επενδύσεις στον Κάμπο της Ηλείας που έμειναν στα χαρτιά (φωτο)

Το ιχθυοτροφείο και η βίλα

Ο Ευαγόρας Λεβέντης δεν απογοητεύεται και το 1977 ιδρύει στην έκταση των 500 στρεμμάτων την εταιρεία «Ελληνικά Ιχθυοτροφεία Λεβέντη ΑΕ». Τα προϊόντα της ήταν κέφαλος και κυπρίνος .

Παράλληλα ο Ευαγόρας Λεβέντης έχτισε στην έκταση των 500 στρεμμάτων, στα τέλη του 1960 ένα εξοχικό και στη συνέχεια άλλες τρεις κατοικίες, βίλες για την εποχή εκείνη. Στο εξοχικό με το υπέροχο συντριβάνι και τους φοίνικες διέμενε πολλές μέρες το χρόνο ο Ευαγόρας με την σύζυγό του Χριστίνα.

«Η περιοχή του άρεσε και για πολλά χρόνια ειδικά την δεκαετία του 1980 ερχόταν στην Ηλεία ο γιός του Μάικ Λεβέντης που είναι σήμερα ζωγράφος και επιχειρηματίας και ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Με τον Μάικ που ασχολείτο με το Ιχθυοτροφείο, είχαμε άριστη συνεργασία. Ο Ευαγόρας είχε και άλλον έναν γιο τον Γιώργο τον οποίο δεν γνώριζα », μας λέει ο κ. Ιωάννης Αναστόπουλος.

Ιχθυοτροφείο και Coca–cola

Το 1990 το ιχθυοτροφείο από ατομική επιχείρηση περνά στον «Όμιλο Λεβέντη-Δαυίδ», που μεταξύ των άλλων εταιρειών στο χαρτοφυλάκιό του έχει και την «Coca-cola Τρία Έψιλον». To 1995 τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ», τα νοικιάζει ο κ. Ιωάννης Αναστόπουλος ο οποίος συστήνει ατομική επιχείρηση με αντικείμενο την ιχθυοκαλλιέργεια. Η εταιρεία έκλεισε το 2017 και από τότε παραμένει ανενεργή.

Τα «χρυσά χρόνια» της εταιρείας σύμφωνα με τον κ. Αναστόπουλο ήταν η εικοσαετία 1990-2010 τότε που η παραγωγή είχε φθάσει στους 120 τόνους το χρόνο! Στο ερώτημά μας γιατί έκλεισε η εταιρεία ο κ. Αναστόπουλος απαντά: «Τρείς ήταν οι λόγοι: πρώτον πλημμύριζε συχνά η περιοχή αφού η αποστραγγιστική τάφρος η Τ23 δεν είχε καθαριστεί ποτέ.

Δεύτερον η περιοχή τους χειμερινούς μήνες γέμιζε από τα πουλιά «Λαγκώνες» πουλιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα και είχαμε μεγάλες απώλειες από την περιοχή Και τρίτον, κατέρρευσαν οι τιμές πώλησης των προιόντων». Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να επαναλειτουργήσει η εταιρεία γιατί είναι παλαιάς τεχνολογίας».

Τα σχέδια της Coca Cola για επενδύσεις στον Κάμπο της Ηλείας που έμειναν στα χαρτιά (φωτο)

Η δεύτερη απόπειρα: Γήπεδο γκολφ

Το 2000 ο «Όμιλος Λεβέντη -Δαυίδ» σκέφθηκε να επενδύσει στην περιοχή στην έκταση που είχε και σε κάποιες άλλες και να δημιουργήσει γήπεδο γκολφ 18 οπών, επένδυση πολλών εκατομμυρίων που περιλάμβαναν και μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Και αυτή η σκέψη «ναυάγησε» προφανώς λόγω της συνθήκης Ραμσάρ.

Οι κληρονόμοι

Σήμερα τα ακίνητα (τέσσερα εγκαταλελειμμένα σπίτια) και η έκταση των 500 στρεμμάτων παραμένει ιδιοκτησία του «Ομίλου Λεβέντη-Δαυίδ» και τα υπόλοιπα 1000 στρέμματα τα έχουν κληρονομήσει οι γιοί του Ευαγόρα Λεβέντη Μιχάλης (Μάικ) και Γεώργιος. Αυτά τα 1000 στρέμματα ενοικιάζονται σε αγρότες του Κάμπου οι οποίοι και τα καλλιεργούν.

Τα λιοντάρια στην πύλη

Σήμερα στην έκταση των 500 στρεμμάτων με τα ακίνητα, το κατεστραμμένο συντριβάνι-στολίδι στον κήπο του εξοχικού του Λεβέντη και τους φοίνικες, έχουν χαθεί τα σχέδια για επενδύσεις που ενδεχομένως να είχαν αλλάξει την εικόνα της περιοχής . Όμως σε πείσμα του χρόνου που τα σβήνει όλα παραμένουν δύο μικρά διακοσμητικά λιοντάρια, που είχε τοποθετήσει στις κολώνες της εισόδου της εξοχικής του βίλας ο Νειοκλής Ευαγόρας Λεβέντης, ο άνθρωπος που αγάπησε τον Κάμπο.

Τα σχέδια της Coca Cola για επενδύσεις στον Κάμπο της Ηλείας που έμειναν στα χαρτιά (φωτο)

Πηγή: patrisnews.com


Πηγή

Διαβάστε Επίσης