Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Παρίσι: Αναστέλλει εξαγωγές όπλων στην Τουρκία – Προς πανευρωπαϊκό εμπάργκο

Την αναστολή όλων των εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου τα συναρμόδια γαλλικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του Παρισιού για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη Βορειοανατολική Συρία. Mάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι επιθυμεί ευρωπαϊκό συντονισμό στο θέμα.

«Η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει οποιαδήποτε σχέδια εξαγωγής στην Τουρκία πολεμικών υλικών που πιθανόν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της επίθεσης στην Τουρκία […] Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, θα αποτελέσει ευκαιρία για συντονισμό μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς αυτήν την κατεύθυνση» διαμηνύουν τα δύο υπουργεία στην κοινή δήλωση.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε νωρίτερα την τουρκική επιχείρηση στη Συρία και κάλεσε την Άγκυρα να την τερματίσει αμέσως.

Όλα κατατείνουν πλέον στην επιβολή πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να καταλήξουν στο εμπάργκο την Παρασκευή. Το πρακτορείο επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους που είναι γνώστες των σχετικών συζητήσεων.
«(Η απόφαση) θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα έφερνε τις σχέσεις της Άγκυρας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου» τονίζει το Bloomberg.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ιδέα έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια συνάντησης διπλωματών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. Η κ. Λίντερ υποστήριξε πως η Σουηδία ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη για την πρόταση της.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε καταδίκασε την Πέμπτη, τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και το σουηδικό κοινοβούλιο ψήφισε για να ασκηθούν πιέσεις για το εμπάργκο.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστό πως η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών. Την ανακοίνωσε έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικος Μάας στη γερμανική εφημερίδα “Bild Am Sonntag” που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Η Νορβηγία, επίσης σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία. Το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία.

Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Επίσης