Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Ποιοι φάκελοι ανοίγουν από τον Πομπέο στην Αθήνα (VIDEO)

Τρία βασικά θέματα θα ανοίξουν με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στις 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Από τα τρία βασικά ραντεβού που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο θα προκύψουν πολύ σημαντικές συμφωνίες.

Η προσοχή στρέφεται αρχικά στην διμερή Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) και τις επενδύσεις στις ελληνικές στρατιωτικές υποδομές. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα υπάρχει μια μόνιμη στρατιωτική αμερικανική παρουσία.

Επιπλέον, θα υπάρχει αναβαθμισμένη αμερικανική παρουσία σε Λάρισα και Ανδραβίδα με βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, όπου θα υπάρξει ένα πρόγραμμα Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών ελικοπτέρων. Πάντα παραμένει στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας και η στρατιωτική βάση της Σούδας, η οποία παραμένει ενεργή.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Στην ατζέντα των συναντήσεων θα έχουν κεντρική θέση και τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας. Η Ουάσινγκτον στηρίζει την κοινή υπογραφή Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για τον αγωγό EastMed. Προφανώς οι ΗΠΑ εκτός από την αναβάθμιση και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ενδιαφέρονται να «φρενάρουν» ενεργειακά την Ρωσία, η οποία είναι ένας από τους βασικούς παίκτες της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης.

Παράλληλα από τις συναντήσεις δεν θα λείψουν και οι συζητήσεις για το κυπριακό. Στην κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας αναμένεται να προστεθεί και ο αμερικανικός παράγοντας.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να ενθαρρύνει την πιθανότητα μίας τριμερούς, η οποία βρίσκεται στα σκαριά του ΟΗΕ και να στηρίξει την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα μιλήσει πολύ για την ανατολική Μεσόγειο, θα ζητήσει σταθερότητα και θα μιλήσει για συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, αναμένεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Επίσης