Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

“Βράζει” η κοινωνία στο Αίγιο – Το “κενό” στο νόμο που ελευθέρωσε τον 28χρονο

"Βράζει" η κοινωνία στο Αίγιο - Το "κενό" στο νόμο που ελευθέρωσε τον 28χρονο

Ένα "κενό" στο νόμο που εντόπισε ο συνήγορος υπεράσπισης του 28χρονου οδηγό που παρέσυρε στον θάνατο μια γυναίκα και τον εγγονό της, πρόκειται να αφήσει ατιμώρητο τον δράστη ενός συμβάν που στοίχισε την ζωή σε δύο ανθρώπους;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί δεκάδες πολίτες από το μεσημέρι της Τρίτης όταν έγινε γνωστό ότι ο πρώην έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού (έχει απελαθεί) που με το αυτοκίνητο του στο τροχαίο που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο στις Καμάρες, σκότωσε δύο ανθρώπους, μία ηλικιωμένη γυναίκα και ένα παιδάκι μόλις 1 ετών, δεν προφυλακίστηκε και μένει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αλέξης Κούγιας το κενό που υπάρχει στον νόμο οδήγησε στο να μην προφυλακιστεί ο οδηγός καθώς το συγκεκριμένο άρθρο με το οποίο κατηγορήθηκε ο εντολέας του κάνει λόγο μεν για επικίνδυνη οδήγηση, περιλαμβάνει όμως μόνο δύο κατηγορίες τέτοιας και όχι την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας στο newit το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνει τις λεγόμενες κόντρες από τις οποίες αν επέλθει θάνατος επιβάλλεται ποινή από δέκα έτη και άνω και την οδήγηση στον αντίθετο ρεύμα, όταν δηλαδή κανείς τη διαχωριστική γραμμή. Αντιθέτως, σημείωσε ο ποινικολόγος, δεν προβλέπεται κακουργηματική ποινή για την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Η μη προφυλάκιση και το γεγονός ότι ο οδηγός αυτός που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες που έχουν γίνει ήταν υπό την επήρεια του αλκοόλ όταν οδηγούσε, πέφτοντας πάνω στα θύματα του με υπερβολική ταχύτητα, έχει ξεσηκώσει την κοινωνία και το πανελλήνιο.

Από την πρώτη στιγμή που η είδηση αυτή έγινε γνωστή και ανέβηκε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης η εξέλιξη του θέματος που είχε απασχολήσει για αρκετό καιρό την δημοσιότητα τα μηνύματα των χρηστών στα social media είναι δεκάδες. Στο Αίγιο, αλλά και στο χωριό των Καμαρών, όπου ζούσαν τα δύο θύματα του 28χρονου, οι κάτοικοι και η τοπική κοινωνία "βράζουν" από αυτή την εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η οικογένεια των θυμάτων ήδη έχει μιλήσει με τους δικηγόρους της και προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της, δείχνοντας αποφασισμένη να μην αφήσει ατιμώρητο τον χαμό των δύο δικών της ανθρώπων.

"Βράζει" η κοινωνία στο Αίγιο - Το "κενό" στο νόμο που ελευθέρωσε τον 28χρονο

Το άρθρο 290Α του νέου Ποινικού Κώδικα

Το νομοθετικό κενό το οποίο επικαλέστηκε η πλευρά του κατηγορούμενου αφορά του άρθρο 290Α του νέου Ποινικού Κώδικα.

Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι όποιος οδηγεί όχημα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κλπ τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη αν προκαλέσει σε τρίτο βαριά σωματική βλάβη ή βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

Αντιθέτως προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών για όποιον προκαλέσει θάνατο άλλου μόνο όμως στις περιπτώσεις που οδηγεί σε αντίθετο ρεύμα, σε πεζόδρομους, σε πλατείες, κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, ο νομοθέτης έχει ξεχάσει να συμπεριλάβει την πρόκληση θανάτου από οδηγό ο οποίος έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά στα αδικήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη δέκα ετών κ.ά. Ως εκ τούτου, το αδίκημα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κακούργημα.

Λόγω του παραπάνω νομοθετικού κενού, η κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θεωρείται πλημμέλημα κι έτσι δεν μπορεί να διαταχθεί η προφυλάκιση του δράστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο στάδιο στην υπόθεση του 28χρονου σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού είναι να αποσταλεί η δικογραφία στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποσαφηνίσει και την κατηγορία.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης