Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Τι αλλάζει στο φορολογικό

Πέντε νέες προσθήκες έχουν «κλειδώσει» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Ακόμη μία για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί εξετάζεται από την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Αναλυτικά οι νέες αλλαγές:

• Περιστασιακά εισοδήματα: Είναι κατά κανόνα μικρά εισοδήματα, τα οποία με μία αβλεψία που υπήρχε στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου θα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ σαν εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών και με το τεκμαρτό εισόδημα. Πλέον δεν θα φορολογούνται βάσει τεκμηρίων και θα είναι πολύ μικρότερη η φορολόγηση τους.

• Διατροφές διαζευγμένων: Θα είναι εκτός του 30% του εισοδήματος που απαιτείται να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος σε αποδείξεις. Πλέον δεν θα προσμετρούνται.

• Έκπτωση 40% στις επισκευές: Μία διάταξη προϋπήρχε για 5% μείωση για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια για ανακαινίσεις. Πλέον θα παραμείνει και το 5%. Δηλαδή γι’ αυτή την κατηγορία θα έχουμε 40% έκπτωση επισκευών συν 5% έκπτωση για ανακαίνιση.

• Αποσβέσεις ζημιών επιχειρήσεων: Έχουμε περίπου 100.000 επιχειρήσεις με ζημιές στην Ελλάδα, οι οποίες αν θέλουν να συμψηφίσουν την ζημιά με κέρδη πρέπει να το πράξουν εντός μίας πενταετίας. Η πενταετία θα αυξηθεί σε δεκαετία και είναι ένα ευεργετικό μέτρο για χιλιάδες επιχειρήσεις.

• Stock Options: Η φορολόγηση κάποιων παροχών που δίνονται σε εργαζόμενους, κυρίως σε μεσαία και μεγάλα στελέχη, γινόταν με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή. Θα επιστρέψει πλέον το σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης και τα stock options (δικαιώματα προαίρεσης μετοχών) θα επιστρέψουν ως κίνητρο για την αποδοτικότητα του εργαζομένου, όπως ήταν και η αρχική σύλληψη.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξετάζει τι θα γίνει με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος ήδη έχει προπληρωθεί. Αναζητείται λύση και εξετάζεται να επιστραφεί νωρίτερα στα οινοποιεία ένα μέρος του και είναι πολύ πιθανό να είναι ανάμεσα στις διατάξεις του νέου φορολογικού.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Επίσης