Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Έρχεται Πάτρα τους επόμενους μήνες το φυσικό αέριο – Έτοιμο να “τρέξει” το έργο

Έρχεται Πάτρα τους επόμενους μήνες το φυσικό αέριο  - Έτοιμο να "τρέξει" το έργο

Θετικός ήταν ο απόηχος που έβγαλε η ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για το φυσικό αέριο.

Αυτό που αποφασίστηκε στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των εμπλεκόμενων φορέων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στελέχη των ΔΕΔΑ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ, είναι να ακολουθηθεί η κατεύθυνση που έχει δώσει η μελέτη που συνέταξε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος για το όλο έργο.

Η μελέτη αυτή είναι έτοιμη και απομένουν οι τυπικές διαδικασίες για να υλοποιηθεί. Ο κ. Φαρμάκης κατά την διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε την έγγραφη και ρητή διαβεβαίωση των ΔΕΔΑ και ΔΕΣΦΑ ότι μπορούν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση του τοπικού δικτύου και να διασφαλίσουν την μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή δια ξηράς μέχρι το 2021.

Όπως έχει γράψει ήδη το patrasevents.gr προβλέπει την εγκατάσταση δύο δεξαμενών LNG στην Πάτρα, μία στην ΒΙΠΕ, μία στο Αγρίνιο και ενός ακόμα στον Πύργο. Το συνολικό μήκος του δικτύου για την αχαϊκή πρωτεύουσα φτάνει τα 208,8 χιλιόμετρα, στο Αγρίνιο 54 και στον Πύργο 18.

Θυμίζουμε ότι στην Πάτρα οι προτεινόμενες θέσεις του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για την κατασκευή εγκαταστάσεων δεξαμενών LNG είναι, τέσσερις, αυτές στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, κοντά στην Πατρών Τριπόλεως, στο Βιοτεχνικό Πάρκο του Ρίου και παραπλεύρως του Χάραδρου.

Πέρα από την εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αεριού, στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της διασύνδεσης του φυσικού αερίου και της έλευσης του με αγωγό, από την Κόρινθο στην Πάτρα, σε ένα ενδεχόμενο έργο όμως με αρκετά μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πάνω στο ζήτημα αυτό αποφασίστηκε η επανεξέταση της μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στις τιμές τους φυσικού αερίου και εφόσον προκύψει ότι υπάρχει η δυνατότητα βιωσιμότητας του έργου, τότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για το θέμα του αγωγού.

Κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαπενταετία. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το φυσικό αέριο έρχεται μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδος, μέσα στους επόμενους 24 μήνες με βάση την μελέτη που έχει υλοποιήσει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και έτσι το πρόγραμμα που έχει εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση του μέσα από το ΕΣΠΑ (33,2 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός), πρόκειται να τρέξει.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί το φυσικό αέριο θα φτάσει στα πρώτα σπίτια της Πάτρας το 2021, ενώ το δίκτυο προβλέπει σε πρώτη φάση 2.603 συνδέσεις για την Πάτρα, 715 για το Αγρίνιο και 188 για τον Πύργο.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης