Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Οι “άθλιοι” της Πάτρας, που ζουν σε ερείπια και δρόμους, ξεπερνούν τους 500!

Οι "άθλιοι" της Πάτρας, που ζουν σε ερείπια και δρόμους, ξεπερνούν τους 500!

Αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων της Πάτρας, τον ατόμων δηλαδή που μένουν στον δρόμο ή σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί εγκαταλελειμμένα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους ένοικους τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Για να θεωρηθεί κανείς άστεγος θα πρέπει να κάνει τη σχετική αίτηση και στη συνέχεια να ελεγχθεί από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Μέσα από τη βεβαίωση αστεγίας, ο άστεγος εξασφαλίζει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μία επιδότηση από το κράτος και φυσικά τη σίτισή του μέσα από τις υπηρεσίες του δήμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις για βεβαίωση αστεγίας έφτασαν τον τελευταίο χρόνο τις 700 και από αυτές οι μισές τουλάχιστον εγκρίθηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, αφού τα σπίτια που πήγαν να δουν ήταν πράγματι εγκαταλελειμμένα και ερείπια.

Πέρα όμως από αυτούς που έτρεξαν να καταθέσουν αιτήσεις για αυτόν τον σκοπό, πίσω από τους οποίους κρύβονται συνήθως οικογένειες με μικρά παιδιά, υπάρχει και μία άλλη κατηγορία αστέγων, μοναχικών ατόμων που συνήθως δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα.

Είναι άτομα εγκαταλελειμμένα που ζουν στους δρόμους και πέρα από τα προβλήματα της απορίας και της αστεγίας, αντιμετωπίζουν και άλλων ειδών προβλήματα που δεν τους αφήνουν να είναι σε θέση να φροντίσου τον εαυτό τους.

Είναι άτομα που δεν καταδέχονται να πηγαίνουν να κοιμηθούν στο δημοτικό υπνωτήριο ή στην πανσιόν που έχει νοικιάσει ο δήμος και προτιμούν να περνούν ακόμα και τις νύχτες τους στους δρόμους και στα παγκάκια ή στις εισόδους πολυκατοικιών, αδιαφορώντας επί της ουσίας για την ίδια τους τη ζωή.

Οι έρημοι και οι μόνοι

Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν κάνει οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, γυρίζοντας από γειτονιά σε γειτονιά και από περιοχή σε περιοχή της Πάτρας, τα άτομα αυτά που ζουν στην κυριολεξία στους δρόμους είναι γύρω στα 100. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν έχουν καταγραφεί, αφού από μήνα σε μήνα εμφανίζονται στους δρόμους της πόλης και νέες περιπτώσεις.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, βάση νόμου, από τη στιγμή που τα άτομα αυτά δεν θέλουν να φιλοξενηθούν σε δομές ή και σε ιδρύματα τα οποία θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν, δεν μπορούν να κάνουν κάτι, δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν. Προσθέτοντας, έτσι, στους 400 περίπου άστεγους που έχουν βεβαίωση αστεγίας, τους 100 καταγεγραμμένους μοναχικούς που ζουν στους δρόμους, ο αριθμός των αστέγων της Πάτρας φτάνει πλέον τους 500.

Αριθμός που ξεπερνιέται αν υπολογίσει κανείς και κάποιους εν δυνάμει άστεγους που δεν πήραν τη χορηγία ή αυτούς που δεν έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Οι "άθλιοι" της Πάτρας που θα έγραφε και ο Βίκτορ Ουγκώ, ξεπερνούν τους 500. Και παρά τη διαφαινόμενη και φημολογούμενη έξοδο από την κρίση, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει προς τα πάνω.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης