Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Κοντά στις 100 οι αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα για υιοθεσίες στη Δυτική Ελλάδα

Κοντά στις 100 οι αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα για υιοθεσίες στη Δυτική Ελλάδα

To Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων και όλες οι άλλες αλλαγές που φέρνει η τροπολογία της ισχύουσας νομοθεσίας για την αναδοχή και την υιοθεσία, σπάνε επιτέλους το φράγμα που όλα αυτά τα χρόνια έβαζε το κράτος και η πολιτεία απαγορεύοντάς τους στην ουσία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που υπήρχαν να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.

Μέσα από το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να γίνουν ανάδοχοι ή να υιοθετήσουν έναν ανήλικο, εντοπίζουν τις περιπτώσεις, κάνοντας την αντίστοιχη αίτηση στο Μητρώο Αναδόχων ή στο Μητρώο Θετών Γονέων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενιαίο σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να καταφέρουν κάποια στιγμή να πετύχουν το στόχο τους, κάνοντας έτσι μία απρόσιτη διαδικασία έως τώρα, αρκετά πιο προσιτή.

Στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων υπάρχουν τα στοιχεία όλων των παιδιών εκείνων που φιλοξενούνται σε ιδρύματα ή σε αντίστοιχες δομές που φιλοξενούν παιδιά που μεγαλώνουν μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ένα ζευγάρι της Πάτρας ή του Αιγίου μπορεί να κάνει αίτηση για ένα παιδί που βρίσκεται για παράδειγμα σε ένα ίδρυμα της Κρήτης ή της Θεσσαλονίκης και εφόσον τηρεί τους απαραίτητους όρους να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Το ενδιαφέρον στην περιοχή για υιοθεσίες παιδιών, κρίνοντας από τις αιτήσεις που έχει δεχθεί η ειδική πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, ξεκινώντας τη λειτουργία τους από τον περασμένο Απρίλιο, είναι μεγάλο. Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος οι αιτήσεις αυτές ξεπερνούν τις 60.

Οι 45 μάλιστα προέρχονται από την Αχαΐα, οι 8 από την Αιτωλοακαρνανία και οι 5 από την Ηλεία. Αυξητική τάση έχουν και οι αιτήσεις στο Σκαγιοπούλειο που αποτελεί τον δεύτερο φορέα της περιοχής (ο πρώτος είναι η αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας) που ελέγχει αυτές τις διαδικασίες και για το αν οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, στο Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσω της πλατφόρμας ανέρχονται στις 25, ενώ υπάρχουν και άλλες οκτώ περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη κινηθεί κοινωνική έρευνα. Οι αιτήσεις δηλαδή στο Σκαγιοπούλειο έχουν φτάσει συνολικά τις 33 και η τάση τους είναι συνεχώς αυξητική.

Συνολικά οι αιτήσεις στη Δυτική Ελλάδα, αγγίζουν τις 100. Οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους αναζητούν να υιοθετήσουν και να γίνουν θετοί γονείς σε παιδιά ηλικίας 2,5 με 3,5 ετών. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τις ανύπανδρες υποψήφιες μητέρες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, δηλαδή που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδάκι.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αναδοχή

Αντίθετα το ενδιαφέρον για αναδοχή είναι από ελάχιστο έως σχεδόν μηδαμινό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στους φορείς της περιοχής που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα έχουν γίνει μόλις τρεις αιτήσεις για αναδοχή και αυτές αφορούν την περίπτωση της συγγενικής αναδοχής.

Το γεγονός αυτό, δείχνει ότι ακόμα είμαστε αρκετά πίσω στο θέμα της αναδοχής και η χώρα μας δεν έχει αποκτήσει αυτή την κουλτούρα για να βοηθήσει και να αναλάβει παιδιά που προέρχονται από μη ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και μεγαλώνουν στα ιδρύματα.

Η αναδοχή που διαφέρει σε πολλά πράγματα από την υιοθεσία ξεκινά και καταλήγει στην αρχή της ανιδιοτέλειας, με τον ενδιαφερόμενο να έχει ως μοναδικό του σκοπό να βοηθήσει τους ανήλικους αυτούς, χωρίς να αναλαμβάνει την επιμέλειά τους.

Η επιμέλεια στην περίπτωση της αναδοχής, παραμένει στα ιδρύματα και ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί σχέσεις με την βιολογική οικογένεια και αν είναι δυνατόν να τις προωθεί, ενώ απώτερος στόχος της διαδικασίας είναι η ελαχιστοποίηση της ιδρυματοποίησης και της διαμονής των ανηλίκων σε δομές.

Πάντως, τόσο η αναδοχή, όσο και η υιοθεσία θεωρούνται δύο εναλλακτικές λύσεις στο να αντιμετωπιστεί η κακοποίηση, η ενδοικογενειακή βία και τα άλλα φαινόμενα βίας που έχουν να κάνουν με τα παιδιά και που τα τελευταία χρόνια έχουν μία συνεχώς αυξητική τάση. Πλέον, μετά από αρκετά χρόνια και με μεγάλη καθυστέρηση, ο δρόμος μοιάζει να έχει ανοίξει.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης