Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Αλλάζει χάρτη στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ – Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ (χάρτης)

Αλλάζοντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών για δυο κράτη στο μεσανατολικό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, παρουσίασε ένα σχέδιο που αναγνωρίζει άμεσα μόνο ένα κράτος, εκείνο του Ισραήλ και υπό πολλές προϋποθέσεις και ερωτηματικά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτος.

Ποιό είναι το σχέδιο Τραμπ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το Ισραήλ προσφέρει για πρώτη φορά έναν χάρτη – πλαίσιο με εδάφη που παραχωρεί, τα οποία έχει καταλάβει από το 1967. Η Ιερουσαλήμ όπως είπε, θα παραμείνει η αδιάσπαστη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, αλλά εγγυάται την ελεύθερη πρόσβαση των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών πιστών. Δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ αναφέρθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

«Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, είναι πολύ σημαντικό, αδιαίρετη», τόνισε εμφατικά ο Τραμπ.

Παράνομοι εβραϊκοί οικισμοί στην Δυτική Όχθη θα προσαρτηθούν στο ισραηλινό κράτος, αλλά η επικράτεια της Παλαιστινιακής Αρχής θα διπλασιαστεί. Υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνέχεια και όχι διάσπαρτοι θύλακες, εάν αποκηρύξουν οι κάτοικοί του την τρομοκρατία και συμμορφωθούν με την ειρηνική συνύπαρξη.

Το αντάλλαγμα θα είναι το ταμείο στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας με χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομών και επενδύσεις. Και όλα αυτά μετά την μεταφορά της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν, την περικοπή των αναπτυξιακών κονδυλίων προς τους Παλαιστινίους.

«Το όραμά μου περιέχει μια ευκαιρία win –win και για τις δυο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δυο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Τραμπ.

Νετανιάχου: Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους εποικισμούς μας

Η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πρόσθεσε πως η παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα».

LIVE: President @realDonaldTrump unveils plan for peace agreement https://t.co/86eeZMv61W

— The White House (@WhiteHouse) January 28, 2020

Το σχέδιο, που σκοπός του οι συντάκτες του ισχυρίζονται πως είναι να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, θα δώσει ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, μιλώντας για ένα «ρεαλιστικό μονοπάτι» για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.

«Το σχέδιό σας προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα μονοπάτι προς ένα κατάλληλο κράτος», είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ, προσθέτοντας πως «ίσως τους πάρει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αρχή αυτού του μονοπατιού».

Αμπάς σε Τραμπ -Νετανιάχου: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται

Το σχέδιο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά ο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μετά από συνεδρίαση παλαιστινιακών οργανώσεων στην Ραμάλα για το θέμα. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η ισλαμιστική Χαμάς.

«Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, Άραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ» πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς για να δηλώσει το μέγεθος της άρνησης των Παλαιστινίων να δουν την Ιερουσαλήμ να γίνεται «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», υποστήριξε.

Απορρίπτει το σχέδιο η Χαμάς: Ανοησία η πρόταση για την Ιερουσαλήμ

Το αμερικανικό σχέδιο απέρριψε ως επιθετικό η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι αξιωματούχος της Χαμάς.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανοησίες» τις προτάσεις Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ λέγοντας ότι «θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστινίους» και πως οι Παλαιστίνιοι θα αντισταθούν στη συμφωνία.

«Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ αλ-Χάγια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τραμπ.

«Όχι» από την Άγκυρα: Κλέβει παλαιστινιακά εδάφη το σχέδιο Τραμπ

Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Η Μόσχα καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου Τραμπ, η Ρωσία προέτρεψε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός».

«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες να διατυπώνουν την άποψή τους» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.

Αποδεκτή λύση και από τα δυο μέρη ζητεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε σήμερα τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών», λίγο μετά την παρουσίαση του σχεδίου για την Μέση Ανατολή από τον Τραμπ.

Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική. Αλλά θα το πράξει με βάση τα όσα έχει ήδη εκφράσει, τόνισε, ζητώντας «την επανέναρξη των προσπαθειών που είναι επείγουσα αναγκαίες» ενόψει αυτής της διαπραγματευμένης λύσης.

Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

«Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».

Λονδίνο: Θα μπορούσε να είναι ένα θετικό βήμα

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό, «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα».

Μάλιστα για το θέμα συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον.

Ιράν: Δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση "επιβολής και κυρώσεων".

«Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων», έγραψε ο Χισαμεντίν Ασένα στο Twitter μετά την παρουσίαση στην Ουάσινγκτον λεπτομερειών του σχεδίου.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Επίσης