Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Έρχονται και στην Πάτρα λέσχες καπνιστών; – Πάνω από 2.000 αιτήσεις σε πανελλήνια κλίμακα

Έρχονται και στην Πάτρα λέσχες καπνιστών; - Πάνω από 2.000 αιτήσεις σε πανελλήνια κλίμακα

Οι λέσχες καπνιστών έρχονται για να δώσουν τη δική τους απάντηση στον αντικαπνιστικό νόμο και το ενδιαφέρον της εστίασης είναι μεγάλο, με τους επαγγελματίες να ετοιμάζονται να μετατρέψουν τους χώρους τους σε αυτή τη μορφή, βλέποντας ότι η πολιτεία και το υπουργείο επιμένει στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την Ελλάδα οι αιτήσεις που έχουν γίνει στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο νόμος, ξεπερνούν τις 2.000 στον αριθμό. Σύμφωνα με το ίδιο σωματείο, σε όλη τη χώρα αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα περισσότερες από 40 με 50 λέσχες.

Η Πάτρα δεν πρόκειται να μείνει έξω από αυτό το παιχνίδι. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των επαγγελματιών της εστίασης για το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου, προκύπτει ότι αρκετοί το σκέφτονται. Κυρίως αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν εξωτερικούς χώρους και έχουν δει την πελατεία τους να πέφτει κατακόρυφα από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου.

Έτσι, δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες εφόσον δεν αλλάξει η στάση της πολιτείας και κυρίως της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο κυριότερος φορέας που τρέχει και ελέγχει τους όρους του αντικαπνιστικού νόμου, να δούμε και στην Πάτρα λέσχες καπνιστών, χώρους δηλαδή που το κάπνισμα θα επιτρέπεται και θα απευθύνονται σε καπνιστές.

Άλλωστε οι έλεγχοι κρίνοντας από αυτά που υποστηρίζει το υπουργείο και οι κρατικοί μηχανισμοί του, πρόκειται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες και τα πρόστιμα θα είναι το ίδιο αυστηρά, με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, φτάνοντας ακόμα και στο κλείσιμο του καταστήματος, αλλά και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Φρένο από την ΕΔΑ στα σχέδια της εστίασης

Ωστόσο, η ΕΔΑ σε ανακοίνωσή της, επιχειρεί να βάλει φρένο σε αυτή την τάση που διαμορφώνεται στην εστίαση και στα σχέδια των καταστηματαρχών τονίζοντας τα εξής:

"Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, επιθέσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ με την επίκληση της λειτουργίας τους ως «Λέσχες Καπνιστών». Οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων".

Πάντως, στην Πάτρα, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τη μείωση του τζίρου κυρίως στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ο νόμος μέχρι ώρας εφαρμόζεται ομαλά, με τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαράκια να έχουν στη μεγαλύτερή τους πλειοψηφία συμμορφωθεί με τους όρους του, καλώντας τους καπνιστές-πελάτες τους να καπνίσουν έξω.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης