Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Μηταράκης: Δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές κλείνουν – Ενίσχυση ιατρικών μονάδων των νησιών

«Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν» ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά τη συνάντηση που είχε από κοινού με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την επομένη των μεγάλων συγκεντρώσεων στα νησιά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

O υπουργός διευκρίνισε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας θα κλείσουν το καλοκαίρι του 2020, ενώ προανήγγειλε και την ενίσχυση των ιατρικών μονάδων στα νησιά για την ανακούφιση των κατοίκων.

Αναγνώρισε ότι με τους δημάρχους συμφωνούν στην ανάγκη για κλειστές δομές, διαφωνούν ωστόσο ως προς το μέγεθός τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε οπλισμένοι από τις χιλιάδες του λαού που χθες ομόφωνα στήριξαν τις απόψεις μας και έτσι προχωράμε να δώσουμε λύση, δεν πάει άλλο… Το Βόρειο Αιγαίο είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας δεν εκχωρείται σε κανέναν είναι ελληνικό» τόνισε ο κ. Μουτζούρης πριν τη συνάντηση.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Οι κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη.
Κλειστοί θα παραμείνουν οι δήμοι ενώ απεργία έχουν κηρύξει πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως ο δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.
Σε ψήφισμά τους, μεταξύ άλλων, ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ζητούν επίσης να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, να ελέγχουν οι Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και να γίνεται αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Οι δηλώσεις Μηταράκη αναλυτικά

«Προτεραιότητα μας είναι η μείωση των ροών, προτεραιότητα μας η αποσυμφόρηση των νησιών, προτεραιότητα μας οι επιστροφές στην Τουρκία, προτεραιότητα μας η καλύτερη λειτουργία του ασύλου, η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών,. Χρειάζονται συγκεκριμένα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και νησιών αυτά θα τα βάλουμε τις επόμενες ήμερες θα υπάρχει συστηματική συνάντηση κάθε 2 εβδομάδες με περιφερειάρχη και δημάρχους. Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, υπάρχουν διαφορές και στον τρόπο λειτουργιάς τους και το μέγεθος. Πιστεύω ότι καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά. Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που θα ανακοινώνουμε να βοηθού στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε μαζί με την περιφέρεια Β. Αιγαίου. Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτές τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς του Βορείου Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου. To χρονοδιάγραμμα είναι αυτό να γίνει το καλοκαίρι του 2020. Στόχος μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου».

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Επίσης