Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Σακελλαροπούλου: Εκλογή με την 1η ψηφοφορία. Έως 266 ψήφους

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με ευρεία πλειοψηφία 266 ψήφων αναμένεται να εκλεγεί στην πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου η προτεινόμενη από τον πρωθυπουργό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς την πρόταση ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Προς εκλογή με 266 ψήφους από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Με τα υφιστάμενα δεδομένα λοιπόν και αν δεν υπάρξουν «διαρροές», η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να συγκεντρώσει 158 ψήφους από την κυβερνώσα πλειοψηφία της ΝΔ, 86 από την αξιωματική αντιπολίτευση και 22 από το ΚΙΝΑΛ, αθροίζοντας συνολικά 266.

Υπενθυμίζεται ότι η συνταγματική επιταγή και με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, ορίζει ότι η εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία επιτυγχάνεται με αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων.

«Παρών» από ΚΚΕ – Προς το «παρών» η Ελληνική Λύση

Το ΚΚΕ θα κινηθεί παραδοσιακά στο «παρών», διευκρινίζοντας ότι η στάση του κόμματος δεν σχετίζεται με το πρόσωπο της υποψήφιας Προέδρου αλλά με το θεσμό.

Στο «παρών» εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η Ελληνική Λύση. Αν και η στάση του κόμματος θα οριστικοποιηθεί σε συνεδρίαση των οργάνων στις 6 το απόγευμα, ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους χαρακτηρίζει την επιλογή Σακελλαροπούλου «κάκιστη», ενώ και χθες σημείωνε ότι «δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος».

ΜέΡΑ25

Τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα, προτείνει συμβολικά το ΜέΡΑ 25 για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας την Τετάρτη 22/1

Υπό αυτά τα δεδομένα η ευρεία πλειοψηφία στην οποία αποσκοπούσε η κυβέρνηση με τη συναινετική πρόταση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου φαίνεται να επιτυγχάνεται σε μία και μόνο ψηφοφορία, αυτή που έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου.

Διαδικαστικά, το Προεδρείο της Βουλής θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων και θα εκκινήσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία, όπου οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του υποψηφίου που υπερψηφίζουν είτε «παρών», εκτός κι αν κάποιος επιλέξει να απουσιάζει. Η διαδικασία πάντως δεν προβλέπει ούτε συζήτηση ούτε και τη δυνατότητα της καταψήφισης με «ΟΧΙ».

Κάρολος Παπούλιας ο κάτοχος του ρεκόρ με 279 ψήφους

Η προτεινόμενη για το αξίωμα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ωστόσο, δεν θα εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, καθώς αυτό το κατέχει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 ψήφους από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2000.

266 ψήφους όσες εκτιμάται ότι μπορεί να λάβει η κ. Σακελλαροπούλου είχε συγκεντρώσει ο Κάρολος Παπούλιας στην επανεκλογή του το 2010 όταν στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλο, είχε συγκεντρώσει το 2015, 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανάδειξη της κ. Σακελλαροπούλου στο αξίωμα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας με διακομματική στήριξη είναι από μόνη θετική και κρίσιμη σε συμβολικό επίπεδο τόσο για το εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Οι παλαιότεροι ΠτΔ της μεταπολίτευσης

Παλαιότεροι Πρόεδροι της Δημοκρατίας την περίοδο της μεταπολίτευσης εξελέγησαν οι:

-Μιχαήλ Στασινόπουλος – 1974 – 206 ψήφοι

– Κωνσταντίνος Τσάτσος – 1975 – 210 ψήφοι

-Κωνσταντίνος Καραμανλής – 1980 – 183 ψήφοι

– Χρήστος Σαρτζετάκης – 1985 – 180 ψήφοι.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Διαβάστε Επίσης