Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Πάτρα: Τα βασικά σημεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την παραλιακή ζώνη

Πάτρα: Τα βασικά σημεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την παραλιακή ζώνη

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Πάτρας μέσω του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αναμένεται να βγει στον "αέρα" στις αρχές του καλοκαιριού του 2020.

Πέρα από τις ομιλίες του δημάρχου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου για αυτό το θέμα, το ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έγινε από την διευθύντρια της αρχιτεκτονικής υπηρεσίας του Δήμου, Ελένη Αλεξοπούλου. Η κ. Αλεξοπούλου προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο του τεύχους της διακήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική μέρα για την Πάτρα.

Η διακήρυξη αυτή ολοκληρώθηκε μετά από μήνες εργασίας και έρευνας των υπαλλήλων του δήμου και των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, ενώ όπως τόνισε η κ. Αλεξοπούλου, σημαντικό ρόλο είχαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής και ο πρόεδρος του συνδέσμου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας, Γιάννης Πανταζόπουλος – ήταν παρόντες και οι δύο στο δημοτικό συμβούλιο – προσφέροντας ως εκπρόσωποι των φορέων τους, πολύτιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Το σκεπτικό της διακήρυξης του διαγωνισμού είναι να μπορέσει η παραλιακή ζώνη της Πάτρας (αυτή δηλαδή που αναφέρει η σύμβαση οριστικής παραχώρησης, από τον Γλαύκο έως την Πλαζ) να ενωθεί επιτέλους με τον αστικό ιστό, να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου και να αξιοποιηθούν οι κοινόχρηστοι χώρου της, σε συνδυασμό με την περιβάλλοντα αστική ζώνη της κάθε περιοχής και γενικότερα να αναδειχθεί το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, με γνώμονα την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για ένα έργο, όπως τόνισε η κ. Αλεξοπούλου, που θα χαρακτηρίσει το μέλλον της Πάτρας και θα χαρούν οι γενιές που έρχονται. Το μοντέλο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που επιλέχτηκε, είναι καινοτόμο, δεν έχει εφαρμοστεί πολλές φορές στην χώρα μας και έχει την δυνατότητα να περάσει άμεσα από τη θεωρία στην πράξη, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα έργα το συντομότερο δυνατόν, μετά από τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Τα στάδια του διαγωνισμού

Σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου το μοντέλο αυτό του διαγωνισμού θα χωριστεί σε δύο βασικά στάδια: Το πρώτο έχει να να κάνει με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, στο οποίο θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν τις ιδέες τους όλοι οι συμμετέχοντες. Από αυτό το στάδιο θα προκύψει το δεύτερο που θα έχει να κάνει με έναν διαγωνισμό προσχεδίου.

Οι ομάδες που θα έχουν διακριθεί από το πρώτο στάδιο θα καταθέτουν στην κριτική επιτροπή ολοκληρωμένους φακέλους με τις μελέτες τους και τις προτάσεις τους για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Από εκεί οι τρεις καλύτερες αξιολογημένες προτάσεις θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, από όπου θα προκύψει και ο μεγάλος νικητής.

Ο νικητής στη συνέχεια αφού διαπραγματευτεί το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας με τη δημοτική αρχή θα υπογράψει τη σύμβαση με τον δήμο. Οι εργασίες για την ανάπλαση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το τεύχος για την διακήρυξη του διαγωνισμού, θα μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Είτε ολικά με παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, είτε τμηματικά, σε τρία μέρη (Ελευθερίου Βενιζέλου – Τριών Ναυάρχων, Τριών Ναυάρχων – Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης – Κανελλοπούλου).

Πάτρα: Τα βασικά σημεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την παραλιακή ζώνη

Το καλοκαίρι του 2021 ο νικητής

Από τον διαγωνισμό αυτόν δεν λογίζεται το κομμάτι της Μαρίνας και της Ηρώων Πολυτεχνείου (σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο δεν υπήρχαν περιθώρια για να ενταχθεί η Μαρίνα και θα γίνει ξεχωριστός διαγωνισμός πιθανότατα), αλλά και το μέρος του παλαιού λιμανιού που χρησιμεύει ακόμα για εμπορική χρήση του ΟΛΠΑ και δεν έχει αποδοθεί έως τώρα στην Πάτρα.

Ωστόσο, όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τους συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μία ολική διάσταση της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Οι τρεις πρώτοι του διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικό έπαθλο με πόρους του δήμου συνολικού κόστους 186.000 ευρώ, ενώ η κριτική επιτροπή θα είναι επταμελής και θα αποτελείται από δύο πρόσωπα ακαδημαϊκού κύρους των τεχνικών επιστημών, από έναν εκπρόσωπο του δήμου και από τέσσερις υπάλληλους της αντίστοιχης επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο νικητής θα αναδειχθεί εφόσον ο διαγωνισμός βγει στον "αέρα" στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, τον Ιούνιο με Ιούλιο του 2021. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος σε ότι έχει να κάνει με την χρηματοδότηση του έργου έχει έρθει ήδη σε επαφή με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να ενταχθεί η ανάπλαση στο επόμενο ΕΣΠΑ, σε αυτό του 2024-2030.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης