Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σχετικά με τον κορωνοϊό

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σχετικά με τον κορωνοϊό

Τις τελευταίες μέρες φουντώνει η ανησυχία εργαζομένων και των οικογενειών τους για την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, και ειδικά μετά και την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, μόνο αγανάκτηση, προκαλούν οι δηλώσεις της κυβέρνησης και των επιτελείων της, ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, έχουν "επάρκεια σε προσωπικό και υλικά" και ότι "όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα".

Ειδικά στην περιοχή μας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, γενικά ο πατραϊκός λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι ποια είναι η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων της περιοχής μας. Σήμερα, τα μέτρα που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, και ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου είναι το σημείο αναφοράς για τον ιό, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς μόνο στα νοσοκομεία της περιοχής μας οι ελλείψεις προσωπικού, υλικών και υποδομών είναι τεράστιες.

Να ποια είναι σε αριθμούς η «επάρκεια σε προσωπικό και υλικά» που λέει η κυβέρνηση. Ας δούμε μόνο το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, που είναι και κέντρο αναφοράς για τον ιό:

 • Υπάρχουν σήμερα, 165 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και 170 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Καθημερινά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο από την υπερεφημέρευση και τις αλλεπάλληλες βάρδιες χωρίς ρεπό.
 • Σε πολλές κλινικές υπάρχουν 2 νοσηλευτές ανά 32 ασθενείς και πολλές φορές στη νυχτερινή βάρδια ένας μόνο νοσηλευτής.
 • Υπάρχει ένας μόνο θάλαμος αρνητικής πίεσης με 4 κρεβάτια.
 • Δεν λειτουργεί το Ακτινολογικό των επειγόντων (ΤΕΠ) λόγο έλλειψης χειριστών.
 • Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο λειτουργούν μόνο 13 κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία δεν είναι κανένα κενό σήμερα. Δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι κλειστά γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Αυτά τα κρεβάτια σήμερα δεν καλύπτουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες της περιοχής μας.
 • Τεράστιες ελλείψεις σε μάσκες και άλλα απαραίτητα υλικά για την προστασία ασθενών και προσωπικού.
 • Ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού του νοσοκομείου, πράγμα που καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Από αυτά μόνο, και χωρίς να αναφέρουμε τις τεράστιες ελλείψεις στα άλλα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ και στο ΕΚΑΒ, καταλαβαίνουμε, ότι, σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου.

Είναι προκλητικό, επομένως, να λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει σχέδιο και όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα.

Κάθε σοβαρό σχέδιο περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αναστροφής της άσχημης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Υγεία και την πρόληψη. Περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού των νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μόνο επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας των ασθενών.

Για μας προέχει η προάσπιση της Υγείας του λαού, η σωστά παρεχόμενη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Όλα αυτά δηλαδή, που αξίζουν να έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την επικοινωνιακή της πολιτική και τη λογική του «όλα είναι έτοιμα» προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες της και τις τεράστιες ελλείψεις που έχει το σύστημα δημόσιας Υγείας, και με τη δική της συμβολή. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, τους φορείς της πόλης μας να απαιτήσουν με κάθε τρόπο αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός μας. Με τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί κανείς να παίζει.

Απαιτούμε:

 • Εδώ και τώρα πρόσληψη μόνιμων και πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή μας. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • Άμεση ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων. Άμεση εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του προσωπικού των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.
 • Να λυθεί εδώ και τώρα ο εξοπλισμός των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα υλικά και υποδομές. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.
 • Να ανοίξουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία της πόλης μας. Να λειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές που είναι κλειστές λόγο έλλειψης προσωπικού.
 • Άμεση Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Μπορεί να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση του ιού.
 • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.
 • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για αύξηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Με ευθύνη της εργοδοσίας να διατεθούν τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, ειδικά σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.

Πηγή

Διαβάστε Επίσης