Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Ανοιχτή επιστολή Κώστα Μάρκου στα μέλη της επιτροπής Τσιόδρα για τις φυλακές

Ανοιχτή επιστολή Κώστα Μάρκου στα μέλη της επιτροπής Τσιόδρα για τις φυλακές

Η επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μάρκου, έχει ως εξής:

Προς τις -τους κ.κ.

Τσιόδρα Σωτήριο, Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγο, Βατόπουλο Άλκη, Καθηγητή Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Γαργαλιάνος Παναγιώτη, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Γώγο Χαράλαμπο, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Δαΐκο Γεώργιο, Ομότιμο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Εξαδάκτυλο Αθανάσιο, Πρόεδρο ΠΙΣ, Ζαούτη Θεοκλή, Καθηγητή Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας –University of Pennsylvania – School of Medicine, Καραΐσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ», Λάγιου Παγώνα, Παθολόγο, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Λαζανά Μάριο, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS, Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρο-Λοιμωξιολόγο, Διευθύντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Μαγιορκίνη Γκίκα, Καθηγητή, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μεντή Ανδρέα, Διευθυντή Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR, Παναγιωτόπουλο Παναγιώτη, Καθηγητή Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ», Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών, Σαρόγλου Γεώργιο, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Ομότιμο Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Σύψα Νικόλαο, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Τολούμη Γεώργιο, Υποπτέραρχο, Διευθυντή Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ, Τσακρή Αθανάσιο, Καθηγητή Μικροβιολογίας, Διευθυντή Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανη ΕΚΠΑ, Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Χατζηγεωργίου Δημήτριο, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας, Χατζηχριστοδούλου Χρήστο, Καθηγητή Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,Κοτανίδου Αναστασία, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Ζακυνθινό Σπυρ., Πρόεδρο Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η κακή συγκυρία της πανδημίας που προέκυψε στις ημέρες μας δημιούργησε την αναγκαιότητα συγκρότησης της επιτροπής που συμμετέχετε. Στην επιτροπή σας ανατέθηκε η τεράστια ευθύνη επιστημονικής εισήγησης προς την Πολιτεία των πρωτοβουλιών που οφείλει να αναλάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα πρώτο συμπέρασμα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι η επιστημονική σας συγκρότηση και εμπειρία παρέχει τα εχέγγυα της επαρκούς επιστημονικής κάλυψης των απαιτήσεων των καιρών. Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι σε γενικές γραμμές (νομίζω) η Πολιτεία ακολουθεί τις οδηγίες σας, παρά το γεγονός ότι παλινωδεί ανάμεσα στην επιστημονική απαίτηση, στην πολιτική προπαγάνδα και στις πολιτικο-οικονομικές της δεσμεύσεις. Αυτό όμως δεν σας αφορά και προφανώς δεν είναι δική σας ευθύνη. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα μπορούμε να πούμε ότι μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και σας ευχαριστούμε για αυτό.

Έρχομαι τώρα στο θέμα της επιστολής μου. Μια πολιτισμένη κοινωνία χαρακτηρίζεται από την ολική εικόνα της συγκρότησης της, αλλά και από τα επί μέρους στοιχεία των μειονοτήτων της. Μια τέτοια μειονότητα η οποία η χειμάζεται και οφείλει η επιτροπή σας να αναλάβει ΤΩΡΑ (ΧΘΕΣ) πρωτοβουλία είναι οι φυλακισμένοι. Οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν τεθεί σε υψηλό συναγερμό, λόγω του νέου κορονοϊού και ειδικότερα, ως προς τον κίνδυνο εξάπλωσής του μέσα στις φυλακές, όπου χιλιάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε μικρά κελιά, εκτίθενται σε κακές συνθήκες υγιεινής, εκεί όπου ο σωστός εξαερισμός είναι περιορισμένος και το να πλένει κανείς συχνά τα χέρια του με σαπούνι φαντάζει ως πολυτέλεια. Εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι δυστυχώς φτωχή, ενώ μεγάλος αριθμός φυλακισμένων είναι ηλικιωμένοι ή πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα, που τους καθιστούν έτι περαιτέρω ευάλωτους στη νόσο. Σε αυτό το περιβάλλον, το ενδεχόμενο να τεθεί κάποιος σε αυτοπεριορισμό ή καραντίνα, είναι μάλλον αδύνατο ενώ η πιθανότητα ραγδαίας διασποράς του ιού, τόσο εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων όσο και έξω από αυτά, στην ευρύτερη κοινωνία, βρίσκεται προ των πυλών. Στην Ελλάδα, έως σήμερα, έχουν υποβληθεί στον αρμόδιο Υπουργό και τους αρμόδιους φορείς, προτάσεις και υπομνήματα προς αξιολόγηση, αναφορικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν και αφορούν κυρίως την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων και τη ρύθμιση ζητημάτων καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων. Μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστα. Δυνάμει των ως άνω δεδομένων και με κριτήριο την κρισιμότητα των ημερών και την αναγκαιότητα λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τόσο εντός όσο και εκτός των σωφρονιστικών καταστημάτων η στοχευμένη αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ.

Η δική σας ευθύνη είναι τεράστια και οφείλετε να πάρετε τις δέουσες πρωτοβουλίες, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων σας, ούτως ώστε η κυβέρνηση ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ να εγκαταλείψει τα στερεότυπα της. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ.

* Ο Κώστας Β. Μάρκου είναι Καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας


Πηγή

Διαβάστε Επίσης