Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Δυτική Αχαΐα: Ο κορωνοϊός τα έκανε… πατάτα σε καλλιεργητές και παραγωγούς

Δυτική Αχαΐα: Ο κορωνοϊός τα έκανε… πατάτα σε καλλιεργητές και παραγωγούς

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Αχαΐας, μιλώντας για οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί από την πανδημία και τις συνέπειες της.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς καλλιέργειας πατάτας η χρονιά μέχρι να φτάσει η πανδημία ήταν καλή και υπήρχε ενδιαφέρον, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, με εξαγωγές κυρίως προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Όμως οι εξαγωγές αυτές έπεσαν πάνω στην έλευση του κορωνοϊού, τα σύνορα έκλεισαν, οι πατάτες έμειναν στα φορτηγά και στις αποθήκες και οι περισσότερες από αυτές πετάχτηκαν στα σκουπίδια.

Έτσι αρκετές οικογένειες κυρίως της Δυτικής Αχαΐας που καλλιεργούν εδώ και χρόνια πατάτα, έχοντας επενδύσει πάνω σε αυτή την παραγωγή, έμειναν χωρίς εισόδημα.

«Η χρονιά για μας έχει χαθεί. Δεν προλαβαίνουμε να προχωρήσουμε σε νέα παραγωγή αφού παρά τα όσα πιστεύει ο κόσμος η καλλιέργεια της πατάτας θέλει μεγάλο ρίσκο» αναφέρει ένας αγρότης που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη παραγωγή στην Δυτική Αχαΐα.

Άλλωστε εκτός αυτού, αρκετοί παραγωγοί μη έχοντας βγάλει τα έσοδα που προσδοκούσαν από την φετινή χρονιά, δεν έχουν τα χρήματα για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, ενώ άλλοι που μπορεί να έχουν ένα κομπόδεμα, δεν το ρισκάρουν, μη γνωρίζοντας τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

«Είναι μία καλλιέργεια που ευδοκιμεί τους χειμερινούς μήνες. Αν πάθεις μια ζημιά τότε δύσκολα θα μπορέσεις να την αποκαταστήσεις. Εμείς την πάθαμε με την πανδημία και αυτό που ζητάμε είναι η βοήθεια της πολιτείας για να μπορέσουμε να κατορθώσουμε να σταθούμε όρθιοι».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πατάτα στο κλάδο των κηπευτικών (ντομάτα, πιπεριά κτλ) έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά, σε μια περίοδο που το είδος είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τις «ελληνοποιήσεις» που αποτελούσε τον μεγαλύτερο εχθρό για τον παραγωγό.

Όμως ο κορωνοϊός ήρθε και τα… έκανε πατάτα στους παραγωγούς που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από τη ζημιά που έχουν υποστεί.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης