Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Αχαΐα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν οι αγρότες Ερυμάνθου

Αχαΐα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν οι αγρότες Ερυμάνθου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και στα γραφεία του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης αγρότες της Αχαΐας (Αιγίου, Ερυμάνθου, Ωλενίας) και της Ηλείας.

"Συντονιζόμενοι με το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να δοθεί απάντηση στη χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους και υλοποιώντας αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας»,Ωλενίας και Ερυμάνθου από την Αχαΐα, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας προχώρησαν σε κινητοποίηση αρχικά στην Περιφέρεια και στη συνέχεια στον ΕΛΓΑ, όπου τέθηκε το θέμα αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας του. Το προηγούμενο διάστημα, άλλωστε, είχαν προηγηθεί παραστάσεις διαμαρτυρίας σε φορείς στην Αχαΐα και την Ηλεία, καθώς και περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των δύο περιοχών.

Στη διαμαρτυρία στην Περιφέρεια συμμετείχαν αγροτοκτηνοτρόφοι των δύο νομών, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοτικός σύμβουλος Ερυμάνθου, Τάκης Σκιαδάς και ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Παρασκευόπουλος.

Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν οι επικεφαλής των Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Ηλείας, στην παράσταση στον περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, ήταν:
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους και θα είναι φθηνά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων. Ειδική αναφορά έγινε για την ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε μια σειρά προϊόντα όπως η πατάτα καρπούζι.
Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καταγγέλθηκε επίσης το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, σημειώνοντας πως κινείται σε νέα αντιδραστική κατεύθυνση, σημειώνοντας πως το αγροτικό κίνημα έχει «πείρα» όχι μόνο από τις παλαιότερες διώξεις εναντίον του, αλλά και πώς να το καταργήσει με οργανωμένη απειθαρχία στην πράξη.
Στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε εν συνεχεία στον ΕΛΓΑ, τέθηκε το θέμα αλλαγής του κανονισμού του Οργανισμού ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Επισημάνθηκε η καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην καταβολή αποζημιώσεων ακόμη και από ορισμένες περιπτώσεις πυρκαγιών του 2017 σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπου οι παραγωγοί εντάχθηκαν στα ΠΣΕΑ και από τότε έως και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί.

Ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Ερυμάνθου Δ. Σωτηρακόπουλος μίλησε στον Περιφερειάρχη για τις απαράδεκτες τιμές στο γάλα το λάδι με τις τεράστιες αδιάθετες ποσότητες, επίσης για την ανάγκη να αρδρευτεί ο κάμπος των Φαρρών με ένα νέο σύγχρονο δίκτυο από το φράγμα κλειστού τύπου που θα αξιοποιεί τον πλούτο που σήμερα χάνεται και ο κάμπος διψάει. Για την ανάγκη να δοθεί φθηνό πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές μεγαλοξενοδόχους. Την απαράδεκτη κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου. Την ανάγκη να πάει ρεύμα στις στάνες . Την καταστροφή στο άνθος της ελιάς από τον καύσωνα του Μαίου . Την αδικία στον αγρότη και κτηνοτρόφο που επλήγη από την πανδημία που πήρανε την τελευταία στιγμή τα αρνιά κοψοχρονιά. Την στελέχωση του κτηνιατρίου Χαλανδρίτσας και ίδρυση κτηνιατρείου στην Τριταία.Το απαράδεκτο οδικό επαρχιακό δίκτυο που συνδέει μεγάλες κοινότητες όπως του Βασιλικού Ισώματος Φαρρών που συνδέονται με την βιομηχανική για την Ε33 (111).

Απαντώντας ο κ. Φαρμάκης μέσω του ειδικού για τα αγροτικά συμβούλου, είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα για τον εξηλεκτρισμό στις στάνες αλλά δεν γνωρίζουν στοιχεία στην Αχαία για να προχωρήσουν.σε αντίθεση με την Αιτωλοακαρνανία Ενώ για το νερό του φράγματος είπε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα γιατί δεν υπάρχει μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Για το παραπάνω θέμα της άρδρευσης από το φράγμα μίλησε και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενείας Αλέκος Θανόπουλος που επεσήμανε την μεγάλη σημασία που έχει αυτό το έργο για όλη την περιοχή κεντρικής Αχαίας
Για τα θέματα αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση για να συζητηθούν αναλυτικά.", αναφέρει ανακοίνωση.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης