Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Πρέβεζα, η αισιόδοξη πόλη του Καρυωτάκη – Ντοκιμαντέρ από τον Τεύκρο (video)

Πρέβεζα, η αισιόδοξη πόλη του Καρυωτάκη - Ντοκιμαντέρ από τον Τεύκρο (video)

Η Πρέβεζα για όσους την έχουν επισκεφτεί είναι μια ξεχωριστή και μοναδική πόλη, που έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Όσοι αγαπούν την λογοτεχνία σίγουρα όμως στο μυαλό την έχουν συνδυάσει με μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής ποίησης τον Κώστα Καρυωτάκη ο οποίος επέλεξε να βάλει ένας τέλος στην ζωή του.

Είναι η πόλη στην οποία αυτοκτόνησε αυτός ο μεγάλος ποιητής, χαρίζοντας της όμως νωρίτερα ένα από τα πιο όμορφα ποιήματα του, δίνοντας του το όνομα της, σε στίχους που προδίκαζαν την πράξη του.

Ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος με βάση αυτά τα δύο στοιχεία, την ιδιαιτερότητα της Πρέβεζας και την πόλη του Καρυωτάκη προχώρησε στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που σίγουρα θα αρέσει σε όσους βλέπουν τα πράγματα με μία άλλη ματιά, πίσω από την εικόνα και την όψη τους.

Εκεί που αναδύεται η πραγματική ουσία των εννοιών και των λέξων. Ο ίδιος γράφει: "Την Πρέβεζα δεν την ήξερα. Την επισκέφτηκα για επαγγελματικές μου υποθέσεις.

Ήταν τέλη καλοκαιριού όταν ο ήλιος έλαμπε μέσα σε έναν εντυπωσιακά γαλάζιο ουρανό. Την Πρέβεζα την είχα συνδυάσει με τον σπουδαίο μα άτυχο ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Γιατί; Διότι εκεί έθεσε τέλος στη ζωή του. Ψάχνοντας όμως στην ιστορία της πολιτείας -δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο- διαπίστωσα πως ο ποιητής έζησε εδώ μόλις 32 ημέρες!

Και αυτές οι 32 ημέρες σημάδεψαν έναν ποιητή αλλά και μία πόλη. Έναν ποιητή με το θάνατό του και μία πόλη επίσης με το… θάνατό του. Κι όπως ο Καρυωτάκης ήταν τόσο θλιμμένος και απαισιόδοξος αναρωτήθηκα.

Πώς είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να θέσει τέρμα στη ζωή του μέσα σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον; Αλλά ίσως το κατακαλόκαιρο του 1928, διότι αυτές οι καταραμένες 32 ημέρες ήταν μεταξύ 18 Ιουνίου και 28 Ιουλίου να ήταν βροχερές.

Δεν είχα καμία αμφιβολία πως στη Δυτική Ελλάδα στα παράλια, την πρώτη λέξη, την οποίαν σκέφτεσαι είναι η λέξη…. βροχή!».

Ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος μας καλεί την Πέμπτη 16 Ιουλίου, σε μία παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του, στο Πολύεδρο. Θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στο θέμα.

Πρέβεζα, η αισιόδοξη πόλη του Καρυωτάκη - Ντοκιμαντέρ από τον Τεύκρο (video) Πρέβεζα, η αισιόδοξη πόλη του Καρυωτάκη - Ντοκιμαντέρ από τον Τεύκρο (video)

Πρέβεζα Η Αισιόδοξη Πόλη


Πηγή

Διαβάστε Επίσης