Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

“Το Καρναβάλι Αλλάζει” – Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης

"Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης "Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης "Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης

Μπορεί η πανδημία να έχει δημιουργήσει μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση για την Πάτρα και το Καρναβάλι της στερώντας τη ζωντανή συμμετοχή και το αστείρευτο κέφι, που αποτελούν κινητήριο μοχλό της μεγάλης παλλαϊκής διοργάνωσης, ωστόσο το Πατρινό Καρναβάλι θα παραμείνει όρθιο και φρέσκο στο πλευρό των Πατρινών αλλά και όλων των φίλων του εκτός τοπικών συνόρων μέσω τηλεοπτικών και διαδικτυακών μεταδόσεων που θα γίνονται από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου (Ημέρα Έναρξης) έως και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, που θα πέσει η αυλαία των εκδηλώσεων και δράσεων.

Με τη σιγουριά και την πεποίθηση ότι θα είναι το τελευταίο που θα πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, το Πατρινό Καρναβάλι του 2021, που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας, ανοίγει τις πύλες του προσκαλώντας όλους μας να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε στη μεγάλη γιορτή, με τη συνδρομή της τεχνολογίας.

Με κεντρικό σύνθημα «Το καρναβάλι αλλάζει» (ελπίζουμε μόνο για φέτος) αναλαμβάνουν να μεταδώσουν στον πατραϊκό λαό αυτό το μήνυμα, δύο Τελάληδες:

Ο παλιός και ο νέος! Ο παλιός με την εμπειρία του θα βοηθήσει τον νέο να ενημερώσουν το κόσμο για την νέα πραγματικότητα με … χιούμορ και ελπίδα!

Η τελετή έναρξης θα γίνει το Σάββατο 23 Ιανουαρίου και ώρα 21.00 με όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης, για τους εμπλεκόμενους, λόγω covid-19, μέσα από το Δημοτικό Θέατρο και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή εκπομπή από τοπικά-περιφερειακά κανάλια και σε live streaming από site του διαδικτύου και την επίσημη σελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr. Θα εστιάσει στα συστατικά που αποτελούν το μακρόχρονο καρναβάλι μας, ρίχνοντας φως σε ορισμένα από τα σημεία, γεγονότα σταθμούς της υπεραιωνόβιας ιστορίας του θεσμού πλαισιωμένα με ορισμένα εμβληματικά αγαπημένα και διαχρονικά καρναβαλικά τραγούδια, που όλοι έχουμε στα αυτιά μας αυτές τις ημέρες. Τα τραγούδια αυτά θα ερμηνεύσει αναλαμβάνοντας τη διασκέδασή μας ορχήστρα καταξιωμένων και έμπειρων μουσικών της πόλης, που είναι μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα τη δική τους πινελιά θα αποτυπώσουν τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Στο Δημοτικό Θέατρο θα λάβουν χώρα τα θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα καθώς και η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 που θα κηρύξει ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή.

Η εκδήλωση που θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες, θα είναι σπονδυλωτή και εκτός της βασικής σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο όπου κεντρικός παρουσιαστής θα είναι ο Ιάσονας Τσόλης, θα περιλαμβάνει και άλλες τέσσερις διαφορετικές απομακρυσμένες δράσεις-τηλεοπτικές συνδέσεις με άλλους παρουσιαστές.

Η πρώτη δράση αφορά σε σύνδεση με το Καρναβαλικό Εργαστήρι όπου θα περιηγηθούμε στο χώρο δημιουργίας των κατασκευών, στο παρόν του Πατρινού Καρναβαλιού και θα «ανακαλύψουμε» τον περσινό Καρνάβαλο, που δυστυχώς δεν είδαμε λόγω της ματαίωσης του τελευταίου τριημέρου των καρναβαλικών εκδηλώσεων του 2020.

Η δεύτερη δράση θα γίνει μέσω της σύνδεσης με μια παραδοσιακή ταβέρνα-χώρο διασκέδασης, που θα μας μεταφέρει στο καρναβαλικό κλίμα αλλοτινών εποχών προσεγγίζοντας τον χαρακτήρα του λαϊκού, παραδοσιακού καρναβαλιού που άφησε το ίχνος του στην καρναβαλική μας ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τον χαρακτήρα του κοσμοπολίτικου καρναβαλιού και την ατμόσφαιρα και τις μνήμες ενός ένδοξου παρελθόντος θα προσεγγίσει η τρίτη σύνδεση με την αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας-Ωδείου Πατρών, που έγραψε τη δική του ιστορία στο Πατρινό Καρναβάλι. Εκεί η ατμόσφαιρα του δρώμενου θα ανασύρει από τη μνήμη την χρυσή εποχή όπου κυριαρχούσαν οι παλαιοί μεγαλοπρεπείς χοροί και χοροεσπερίδες.

Στην τέταρτη δράση ο Τελάλης με τη διπλή του φετινή υπόσταση (Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς) θα περιηγείται στους δρόμους της Πάτρας, όπου μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Εκτός των τεσσάρων αυτών δράσεων-συνδέσεων τους θεατές της τηλεοπτικής και διαδικτυακής μετάδοσης επιφυλάσσονται και άλλες εκπλήξεις απόλυτα ταιριαστές στο κλίμα του Πατρινού Καρναβαλιού καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Την συγγραφή του σεναρίου, της πρόζας των τελάληδων, την παρουσίαση σε μια εξωτερική σύνδεση και τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Τζίμης Πολίτης. Τηλεσκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης. Κεντρικός παρουσιαστής των δράσεων από το Δημοτικό Θέατρο θα είναι ο Ιάσονας Τσόλης. Στις παρουσιάσεις των συνδέσεων οι Τζίμης Πολίτης, Κατερίνα Τσουκαλά, Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς.

Ωστόσο από το πρωί του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου στην Πάτρα θα έχει δοθεί η πρώτη καρναβαλική γεύση ενόψει της τελετής έναρξης αφού σε μια εκδήλωση στο Δημαρχείο Πατρών σύμφωνα με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Στη δράση ειδικό ρόλο θα έχουν μέλη της ομάδας θεάτρου δρόμου X-Saltibagos.

Το φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού είναι «Το πλήρωμα… του χρόνου» και οι φετινές δράσεις θα χαρακτηρίζονται από ματιές στην πλούσια ιστορία και το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα από την προοπτική για το μέλλον του Πατρινού Καρναβαλιού.

Την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 θα προαναγγείλουν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 22 και του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου οι δυο τελάληδες με το μουσικό άρμα στους δρόμους της Πάτρας.

"Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης "Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης

Η εισήγηση της Ήρας Κουρή

Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε εδώ για να προαναγγείλουμε την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, της κορυφαίας διοργάνωσης της Πάτρας. Παρά τη δυσάρεστη συγκυρία της μη πραγματοποίησης υπαίθριων εκδηλώσεων, τη μη πραγματοποίησή τουΠατρινού Καρναβαλιού 2021 στον φυσικό του χώρο, στον δρόμο και στην πλατεία, εκεί που η ευρηματικότητα, το κέφι, η φαντασία και η έμπνευση των υγιών δυνάμεων της πόλης καταθέτονται ως δημιουργικά τους αποθέματα καρναβαλικής ζωής, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας με απόλυτα προσεκτικό οικονομικό προγραμματισμό και χωρίς σπατάλες θα προσπαθήσει να προσφέρει ανάσες ζωής καθ΄ όλη την καρναβαλική περίοδο. Έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, που θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και διαδικτυακά μεταφέροντας τον παλμό του Καρναβαλιού μας και της πατρινής δημιουργίας σε κάθε γεωγραφική άκρη μέσω της συνδρομής της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκε η τελετή έναρξης, οι δράσεις της Ημέρας Έναρξης αλλά και μια σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν και έχουν ως στόχο να προβάλλουν δημιουργικές πτυχές της μεγάλης γιορτής της Πάτρας που έχουν καλλιτεχνικό πρόσημο και συνδέουν το Καρναβάλι με τις Τέχνες. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαγωνισμοί τραγουδιού, δράσεις του Κρυμμένου Θησαυρού, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» και πολλά άλλα θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε μέσω τηλεοπτικών μεταδόσεων και του διαδικτύου να δώσουν την ευκαιρία σε όλους να αφουγκραστούν την ατμόσφαιρα των ημερών, προσαρμοσμένη βέβαια στις ανάγκες που επιβάλλονται ώστε αυτό το Καρναβάλι να είναι το τελευταίο Καρναβάλι της οθόνης. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα τηρούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θέμα του φετινού Καρναβαλιού είναι «Το πλήρωμα…του χρόνου» και οι φετινές δράσεις θα χαρακτηριστούν από ματιές στην ιστορία και στο παρελθόν, αλλά και από την προοπτική για το αύριο της κορυφαίας διοργάνωσης.

Αν το επιτρέψουν μάλιστα οι συνθήκες, δράσεις του Πατρινού Καρναβαλιού θα διεξαχθούν και σε ανοιχτούς χώρους.

Με την ελπίδα και την πίστη ότι το Καρναβάλι μας σε αυτή τη μορφή θα είναι το τελευταίο, κρατάμε ζωντανό το όνειρο και υποσχόμαστε του χρόνου μια ανεπανάληπτη χρονιά, αντάξια της ιστορίας και της αίγλης του θεσμού που το κατέταξαν στην αφρόκρεμα των Καρναβαλιών διεθνώς.

Παράλληλα η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων έχει επωμιστεί με την πυρετώδη προετοιμασία του πολυδύναμου πολιτιστικού πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων με κέντρο αναφοράς το Πατρινό Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, που θα δώσει άλλη πνοή και δημιουργική κατεύθυνση στον θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού καθόλη τη διάρκεια του έτους. Τα κτίρια ανακατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του έργου SPARC, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Mετά την ανακατασκευή τους τα κτίρια υποστηρίζουν χρήσεις, όπως κτίρια διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης, χώρο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού, χώρο προβολής της ιστορίας του Καραγκιόζη, χώρο παρουσίασης καρναβαλικών δημιουργιών, στολών, καπέλου, μάσκας και άλλων κατασκευών, με παρουσίαση της δουλειάς των δημιουργών σε πραγματικό χρόνο, χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με έμφαση στο καρναβάλι και το Καραγκιόζη, χώρο παρουσίασης της διαδικασίας κατασκευής και αναπαραγωγής προϊόντων των δημιουργών σε τρισδιάστατη απεικόνιση (3D scanning- 3D printing), πολυχώρο εκδηλώσεων, χώρο περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών/Multi-MediaCenter και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων θα αποτελέσει ένα πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο για το Πατρινό Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη κληρονομιά που τα συνοδεύει, με έντονα δημιουργικό, ψηφιακό, οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και συμμετοχικό χαρακτήρα. Ένα τοπόσημο για την πόλη μας, προτάσσοντας ένα νέο μοντέλο πολιτιστικής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη της. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους του χώρους και να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της δημιουργίας του Πατρινού Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη. Παράλληλα μέσω οργανωμένων επισκέψεων και σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μαθητές όλων των βαθμίδων, θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν καρναβαλικά στοιχεία, φιγούρες καραγκιόζη. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στην εκπαίδευση ενηλίκων στους τομείς δραστηριότητας του πολυχώρου.

"Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης "Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης

Η δήλωση του Δημάρχου

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος τόνισε:

«Υπό άλλες συνθήκες σήμερα θα ήταν μια μέρα πιο έντονη με μεγάλη κινητικότητα και προετοιμασίες. Μέσα στο πλαίσιο που βρισκόμαστε με την πανδημία και τις συνέπειες που προκαλεί στην ζωή μας, ξεκινάμε το Σάββατο το Καρναβάλι μας με την τελετή έναρξης.

Στόχος μας είναι με το ξεκίνημα να αλλάξει η διάθεση στον κόσμο, να μεταδώσουμε νότες αισιοδοξίας και χαράς, να πούμε όχι στην απαισιοδοξία και στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα, να δοθεί μια ανάσα σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν και μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Ο Δήμος και όλες οι υπηρεσίες του θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε παρά τις δυσκολίες να κάνουμε αρκετά πράγματα και να απολαύσουμε το Καρναβάλι έστω και από μακριά.

Να θυμόμαστε πάντα ότι πίσω από τους τεχνικούς όρους Δήμος, Καρναβαλικός Οργανισμός είναι οι εργαζόμενοι που με την δουλειά τους θα γίνει και το φετινό Καρναβάλι και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για όσα μας προσφέρουν.

Να πούμε επίσης σε όλους τους Πατρινούς να μην σπεύσουν για να δουν από κοντά τα δρώμενα της τελετής έναρξης, θα τηρηθούν οι αποστάσεις και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας ».

"Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης "Το Καρναβάλι Αλλάζει" - Όλα έτοιμα για τη διαδικτυακή τελετή έναρξης


Πηγή

Διαβάστε Επίσης