Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς υποψήφιος για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς υποψήφιος για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Ο πατρινής καταγωγής, χορογράφος, Σπύρος Κουβαράς, ιδρυτής της ελληνογαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748, είναι ανάμεσα στους υποψηφίους για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος που έζησε για δώδεκα χρόνια στο Παρίσι και από το 2016 έχει ως έδρα του την Αθήνα, κατέθεσε πρόταση για την ανάληψη της θέσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Με σημαντική παρουσία της, πλούσιας, εργογραφίας του σε θέατρα, μουσεία και φεστιβάλ εκτός Ελλάδας και έχοντας στο ενεργητικό του, επι σειρά ετών, συνεργασίες όπως με το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και με διατομεακά προγράμματα του πειράματος CERN στην Ελβετία, φιλοδοξεί με την πρόταση του να προσδώσει μια νέα πνοή εξωστρέφειας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Με κεντρικό άξονα του προγράμματος του, το άνοιγμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε όλες τις τέχνες, θέατρο, σύγχρονος χορός, μουσική, performance και new media, ο Πατρινός καλλιτέχνης στοχεύει σε μια σύγχρονη αισθητική κατεύθυνση, αποβλέποντας στη διεύρυνση του κοινού και στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των φορέων και του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης.

BIO

Ο Σπύρος Κουβαράς σπούδασε Graphic Arts, Εφαρμοσμένες Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στο Κολλέγιο ΑΚΤΟ, σύγχρονο χορό και χορογραφία στο studio Ménagerie de Verre και στο CND-Εθνικό Κέντρο Χορού της Γαλλίας στο Παρίσι, όπου και έζησε για δώδεκα χρόνια, ιδρύοντας το 2008 την ομάδα Synthesis 748. Έχει επιχορηγηθεί για τα έργα του του απο το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού απο το 2010-2016, απο το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου το 2016, το 2018 και το 2020, καθώς και απο το ΥΠΠΟΑ το 2017, το 2019 και το 2020. Συνεργάζεται με το [email protected], πρόγραμμα του πειράματος CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα, στα πλαίσια έρευνας που εκπονεί για την σχέση σύγχρονου χορού και φυσικών επιστημών και υποστηρίζεται ευρύτερα για τα χορογραφικά έργα του, απο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Pepiniérès Européennes de Création. Πρόσφατα παρουσίασε την solo, χορογραφική performance, AEQUAM στο ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, μετά απο ανάθεση του Μουσείου και του International Performance Philosophy Network. Το 2018 ήταν προσκεκλημένος καλλιτέχνης της Valetta-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου και συνεργάστηκε με την ODC Ensemble, ενώ τον Μάρτιο του 2019, το έργο του «OPUS I # temporality», παρουσιάστηκε στο CICA Museum στην Νότια Κορέα και έκτοτε το οπτικοακουστικό υλικό της χορογραφικής του performance, εκτίθεται ως έργο της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Εντός του 2021, θα παρουσιάσει στην Αθήνα το, υπό δημιουργία, χορογραφικό project, (5)4’33’’: a continuous (im)mobility, έργο για 11 χορευτές και μετα-κινούμενη σκηνική εγκατάσταση με την οικονομική ενίσχυση του ΥΠΠΟΑ και την υποστήριξη του CND στο Παρίσι. Παραστάσεις, performances και χορογραφικά projects του Σπύρου Κουβαρά, έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ σύγχρονου χορού, μουσεία, γκαλερί και θέατρα σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία, Ελβετία, Ελλάδα, Αργεντινή, Κολομβία και Λίβανο, ενώ επιλεγμένη εργογραφία του έχει δημοσιευθεί σε διεθνείς καταλόγους και βιβλιογραφία σύγχρονης τέχνης.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης