Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Πανεπιστήμιο Πατρών – «Κλείνει μάτι» το υπουργείο στις αποφάσεις της Συγκλήτου

Πανεπιστήμιο Πατρών - «Κλείνει μάτι» το υπουργείο στις αποφάσεις της Συγκλήτου

Μπορεί να βράζει η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία από την απόφαση της Συγκλήτου να εγκρίνει με ισχυρή πλειοψηφία τον σχεδιασμό της αρμόδιας επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για το θέμα της μετακίνησης των τμημάτων, όμως, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας φαίνεται να εγκρίνουν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Πελοπόννησος» δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη τοποθέτηση από τα στελέχη του υπουργείου, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής είναι στο πνεύμα των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας, και μάλιστα θεωρεί ότι η Πάτρα έχει κινηθεί υποδειγματικά.

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν, ότι η απόφαση της Συγκλήτου θα εξεταστεί αρχικά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη Αρχή θα εξετάσει την ακαδημαϊκή της ορθότητα και θα κάνει σχετική εισήγηση προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση.

Στόχος των αλλαγών είναι η λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων άρτια στελεχωμένων και οργανωμένων, εμώ στελέχη του ιδρύματος είναι κατά της διασποράς τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο.

Θυμίζουμε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε την μετακίνηση τμημάτων την από Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και το Αίγιο στην Πάτρα.

Σε αγώνα καλούν άπαντες στην Ηλεία

Η περιοχή που θίγεται περισσότερο από τις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής και της Συγκλήτου είναι η Ηλεία, της οποίας ο ένας μετά τον άλλον από τους φορείς της, από τον δήμαρχο και τους βουλευτές, έως και τους εκπροσώπους επαγγελματικών τάξεων καλούν σε αγώνα μέχρι τελικής πτώσης.

Η απόφαση της Συγκλήτου οδηγεί πρακτικά στην κατάργηση της Σχολής Μουσειολογίας Πύργου και τη μεταφορά της Σχολής Γεωπονίας Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι.

Η εισήγηση του Πανεπιστημίου προς το υπουργείο Παιδείας προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ αυτοδιοικητικών του νομού, τριγμοί που υπέβοσκαν ως μια παρασκηνιακή αντιπαράθεση για το ποιος στήριξε ή όχι τα τοπικά περιφερειακά Τμήματα.

Ταυτόχρονα εξωτερικεύτηκε κι ένα κύμα δυσαρέσκειας, με κύριους αποδέκτες τους κυβερνητικούς βουλευτές και ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που απαιτούν παραιτήσεις πολιτικών προσώπων, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για το «τελικό» αποτέλεσμα.

Παράλληλα, εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων μιλούν για απόφαση που θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό τις πόλεις όπου λειτουργούσαν οι σχολές αυτές, καθώς θα λείψει από την αγορά το συνάλλαγμα των φοιτητών.

Οι σχολές στην Αιτωλοακαρνανία

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Συγκλήτου και στην Αιτωλοακαρνανία, κυρίως από πλευράς Αγρινίου.

Η απόφαση που έχει παρθεί προβλέπει την λειτουργία Γεωπονικής Σχολής – μετά από αναδιάρθρωση – η οποία συγκεκριμένα θα διαθέτει τα εξής 4 Τμήματα: Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (με έδρα το Μεσολόγγι), Γεωπονίας (με έδρα το Μεσολόγγι), Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (με έδρα το Αγρίνιο) και Αειφορικής Γεωργίας ή Διαχείρισης Αγροτικών Πόρων & Περιβάλλοντος (με έδρα το Αγρίνιο).

Σε ότι αφορά το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων έχει, θεωρητικά, δύο εναλλακτικές. Είτε την μεταφορά του στην έδρα της Σχολής και την μετατροπή του σε 4ετούς φοίτησης με ταυτόχρονη παραχώρηση όλης της υλικοτεχνικής του υποδομής στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Αγρινίου, είτε να συνενωθεί με το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων και να δημιουργήσει ένα Τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων μέσα σε αυτό.

Ιδιες εναλλακτικές υπάρχουν και για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Δηλαδή, την μεταφορά του στην έδρα της Σχολής στην Πάτρα ή να αποτελέσει τον πυρήνα του νέου Τμήματος της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο, με αντικείμενο το Περιβάλλον και την Αειφορική Γεωργία.


Πηγή

Διαβάστε Επίσης