Χωρίς διαφημίσεις!
After Party Radio
Χωρίς διαφημίσεις! After Party Radio
Galaxy Radio
106.1
Galaxy Radio 106.1

Πάτρα: Παρέμβαση του φορέα Διάσωσης Ακτής – Save Coast για τα έργα στην παραλία Βραχνεΐκων

Πάτρα: Παρέμβαση του φορέα Διάσωσης Ακτής - Save Coast για τα έργα στην παραλία Βραχνεΐκων

Την παρέμβαση του φορέα "Διάσωση Ακτής – Save Coast" για το θέμα του κτιρίου που κατασκευάζει ο δήμος της Πάτρας, στην παραλία των Βραχνεΐκων, στο πλαίσιο του έργου για τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης, προκάλεσε ο θόρυβος που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας.

Σε επιστολή του ο φορέας αναφέρει: «Με ανησυχία παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να πραγματοποιείται μια συνεχής ροή εργασιών για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην παραλιακή ζώνη της Δ.Ε. Βραχνεΐκων.

Η εξέλιξη της εργολαβίας, πέραν του ότι έχει δημιουργήσει μεγάλη περιβαλλοντική και αισθητική όχληση, ταυτόχρονα εγκυμονεί και πολλαπλούς κινδύνους τόσο για τους πεζούς όσο και για τα διερχόμενα οχήματα που κινούνται παραπλεύρως της παραλιακής οδού, καθώς συσσωρευμένα υλικά κατασκευής βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος του έργου, χωρίς ιδιαίτερη κατά την άποψή μας μέριμνα για την ασφαλή τοποθέτηση και αντιστήριξη τους (ελλιπή μέτρα οριοθέτησης και σήμανσης, νυχτερινού φωτισμού κ.ά.).

Επίσης, η υφιστάμενη ρίψη και τοποθέτηση ογκολίθων που έχει παρατηρηθεί τελευταία στο υπό κατασκευή τμήμα του έργου, καταργεί την προσβασιμότητα των πολιτών στο συγκεκριμένο μέρος της παραλίας ενώ τίθενται ερωτήματα και ενστάσεις για την συγκεκριμένη πρακτική που έρχεται σε αντίθεση με τις ορθές πρακτικές σε θέματα διαχείρισης της ακτής και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούν οι πρακτικές αυτές.

Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, η μία εκ των τριών κεντρικών παραλιών της Δ.Ε. Βραχνεΐκων να κινδυνεύει, πέραν της μη πλήρους πρότερης φυσικής αποκατάστασής της δύο (2) μήνες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου – με περαιτέρω περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση στο σύνολό της. Ας υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη παράκτια ζώνη αποτελεί χώρο αναψυχής, περιπάτου και δραστηριοτήτων εκατοντάδων πολιτών, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη για όλους χρονική περίοδο.

Ως περιβαλλοντικός Φορέας θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο να πραγματοποιείται άμεση απομάκρυνση όλων των αχρείαστων υλικών αμέσως μετά την περάτωση των επιμέρους κατασκευαστικών εργασιών, πλήρης αποκατάσταση της αρχικής μορφολογίας και φυσικής κατάστασης της συγκεκριμένης παράκτιας ζώνης και εν τέλει ασφαλής οριοθέτηση και σήμανση των επιμέρους χώρων για την αποφυγή κινδύνων, συνδυάζοντάς τα με την πρέπουσα αρχιτεκτονική μέριμνα που θα δώσει την απαιτούμενη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση που όλοι οι πολίτες προσδοκούν για την παράκτια ζώνη Βραχνεΐκων.

Ευελπιστούμε ότι οι παρατηρήσεις μας θα τύχουν την ανάλογης προσοχής των Αρμοδίων Φορέων με σκοπό τη συνεχή και απρόσκοπτη προσπάθεια για την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση της ακτής Βραχνεΐκων η οποία αποτελεί ένα φυσικό στολίδι του Πατραϊκού κόλπου.

*Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΚΤΗΣ (SAVE COAST) είναι ένας Αστικός Μη-Κερδοσκοπισμός Οργανισμός, αποτέλεσμα της σύμπραξης παράκτιων περιβαλλοντικών συλλόγων (Βραχνείκων, Καλαμακίου, Λακκόπετρας, Αλυκής Αιγίου) του νομού Αχαΐας, με τεχνογνωσία σε περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία και διαχείριση της παράκτιας ζώνης με φιλικές και ήπιες παρεμβάσεις προς το περιβάλλον».


Πηγή

Διαβάστε Επίσης